Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 9. Türk-Arap Ekonomi Forumu’nun açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, "Enflasyon haziranda açıklanacak rakamla zirveyi bulmuş olacak. Muhtemelen haziran ayı sonrasında enflasyon TCMB’nin tahminleri çerçevesinde düşmeye başlayacak 3. Havalimanı Türkiye’nin olmazsa olmazı. Aslında bizim hemen bir havalimanına ihtiyacımız var.
Atatürk Havalimanı kapasitesinin çok ötesinde çalışıyor. Birçok ülkenin uçuş talebini karşılayamıyoruz" dedi.
Prensip olarak bugüne kadar TCMB politikalarıyla ilgili yorum yapmadığını, Banka’nın Türkiye’nin menfaatlerini düşünerek en iyisini yaptığına ve yapacağına inandığını belirten Şimşek, "Bu anlamda TCMB’nin bağımsızlığı, Türkiye ekonomisi açısından çok önemli ve kritik diye düşünüyorum. Dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da buna ilişkin açıklamalarda bulundu. Kendisi ile aynı görüşteyim" dedi.
Şimşek, şöyle devam etti:
"Teknik tabirle, Türkiye ekonomisinde bir çıktı açığı var. Talep eksenli bir baskı yok. Döviz kurunda da göreceli bir istikrar var. Global enerji fiyatlarında bir artış söz konusu değil. Geçen yılla aşağı yukarı aynı seviyelerde. Gıda fiyatları öngörülmesi zor bir değişken ama enflasyonu etkileyen 3-4 faktörden yüzde 75-80’i yılın ikinci yarısında enflasyonda aşağı yönlü bir trendi gerektiriyor. Enflasyonda aşağı yönlü beklentilerimizi destekliyor. Dolayısıyla ne IMF’nin ne de kredi derecelendirme kuruluşlarının bu konuda bir kaygısının olmaması lazım. Mevcut rakamlara bakıp bir takım söylemler çok anlamlı değil. Önemli olan enflasyonun nerede olduğu değil gelecek 12 ayda nereye doğru gideceğidir. Enflasyon tekrar TCMB’nin hedeflerine doğru inişe geçecektir."
3. HAVAALANI
"Basından görebildiğim kadarıyla temelleri haziran ayında atılacak. Temelleri atılacaksa muhtemelen bahsettiğiniz hususlar çözülmüştür. 3. Havalimanı Türkiye’nin olmazsa olmazı. Aslında bizim hemen bir havalimanına ihtiyacımız var. Atatürk Havalimanı kapasitesinin çok ötesinde çalışıyor. Birçok ülkenin uçuş talebini karşılayamıyoruz. En son Körfez’e yaptığımız ziyarette bu konuda çok şikayet aldık, hatta şikayet değil, ‘Siz bizim havayollarının Atatürk Havalimanına uçmasına izin vermezseniz biz de Türk Hava Yolları’nı sınırlarız’ şeklinde tehditler aldık ama çözüm ürettik. Devlet olarak 3. Havalimanı’nın bitmesi için tam bir seferberlik ilan edilmesi gerekiyor.
Bu havaalanı bitmezse Türk turizmi ve havacılık sektörü olumsuz etkilenecek, onun için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu havaalanını en kısa sürede bitirmemiz lazım. Sabiha Gökçen Havalimanı ve Atatürk Havalimanı yavaş yavaş kapasitesinin ötesinde bir noktaya geçiyor. Atatürk Havalimanı’nda bir genişlemeye gidiyoruz.
Mevcut kargo terminalini yıkacağız, yeni bir kargo terminali yaptık. O kargo terminali yerine yolcu terminali yapacağız. Askeri bir saha vardı, biz orayı aldık uçaklar için park yerine dönüştürüyoruz, yeni taksi yolları yapıyoruz. Orada bir teneke mahallesi var onu da yıkıyoruz. Biz harıl harıl Atatürk Havalimanı’nın kapasitesini genişletmeye ve önümüzdeki birkaç yıl idare edecek noktaya getirmeye çalışıyoruz. 3. Havalimanı’nın temeli atıldıktan sonra hızlı şekilde gider."