spot_img
spot_imgspot_img
14.7 C
İstanbul
Salı, 21 Mayıs 2024

Türkiye’nin Göklerdeki İmzası Türk Hava Kuvvetleri 100 Yaşında

Seçtiklerimiz

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ” İstikbal Göklerdedir “ sözünü parola edinen Türk Hava Kuvvetleri, kuruluşunun 100ncü yılında 300 Adet Muharip, 80 Adet Nakliye, 150 Adet Egitim, 18 Adet Keşif, 7 Adet Tanker ve 16 Adet Akrobasi Uçağı ile bölgesinin en kuvvetli hava gücüdür.

Bu yazımızda, Türk Hava Kuvvetleri’nin modernizasyon çalışmaları çerçevesinde önemli projelerini anlatmaya devam edeceğiz.

Türkiye, sahip olduğu yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimleri sayesinde muharebe sahalarının en karmaşık silah sistemlerini bile modernize edebilecek noktalara erişmiş bulunmaktadır.

F- 4E ve RF- 4E Modernizasyonu (IŞIK ) Projesi

1’nci Hava İkmal Bakım Merkezi’nde 2006 yıllarında başlayan ” Şimsek ” Projesi ile F- 4E uçaklarının fabrika seviyesi bakım, yapısal yenileme, seyrüsefer ve haberleşme sistemlerinin yenilenerek kullanım ömürlerinin artırılması amaçlanmıştır. Yapısal yenileme ve aviyonik modernizasyonundan geçirilen uçakların en az ’20li yıllara kadar görevlerini sürdürebilmelerine imkan sağlanmıştır. “Şimşek” Projesi kapsamında uçaklara Aselsan Ürünü modern Aviyonik techizat, milli uçuş yazılımı ile birlikte Kontrol Gösterge üniteleri ve Kriptolu haberleşme UHF/VHF MXF-484 Have Quick telsiz setleri monte edilmiştir.

Işık Projesi kapsamında 12 Adet uçağa keşif podu taşıma kabiliyeti kazandırılmaktadır. Islak filim teknololjisine sahip ve KS-146B LoROP (Uzun Menzilli Elektro-Optik Yansal Fotograf) podu ile görev yapmakta olan uçaklar, ileri teknoloji ürünü dijital kamera Condor2 ve Condor TAC modernizasyonlarının tamamlanmasından sonra RF-4E/TM (Türk modernizasyonu) olarak sınıflandırılarak, Türk HvKK’nin taktik ve stratejik keşif faaliyetine önemli katkıda bulunacaktir.

T-38 Talon Jet Tekamül Eğitim Uçağı Aviyonik Modernizasyonu ( ARI ) Projesi
—————————————————————————————
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan ve jet tekamül eğitimlerinde kullanılmakta olan T-38 A Talon uçaklarından 55 Adedinin Aviyonik ve kokpit tasarımının yeni nesil savaş uçaklarına pilot yetiştirecek seviyeye getirilmesi, TAİnin Ana Yüklenici olduğu (ARI) projesi ile yürütülmektedir. Modernizasyondan sonra T-38M olarak sınıflandırılan ucaklarda kullanılacak görev bilgi sayarı milli olarak gelistirilmektedir. Proje kapsamında uçaklara 13 yeni elektronik ünite monte edilmektedir.

F-16 Modernizasyonu ( Peace Onyx-III ) Projesi
——————————————————
F-16 C/D uçaklarının geliştirilmiş Aviyonik ve Silah Sistemleri ile modernize edilerek, Türk Hava Kuvvetleri’nin belkemiğini oluşturan muharip uçakların yarı ömür modernizasyonu amaçlanmıştır. Uçakları üreten Lockheed Martin’in ana yükleniciliğinde yürütelen bu projenin ilk aşamasında 10 Adet uçağa gelişmiş aviyonik techizatın TAİ Tesislerinde modernizasyonu amaçlanmaktadır. Bu çalışmaya ilave olarak, HvKK tesislerinde 35 Adet Blok 30 uçağı da modernizasyona tabi tutulmaktadır. Envanterde bulunan 165 Adet F-16 Blok40/50 uçağın modernizasyonları HİBMK ile TAİ işbirliği ile gerçekleşecektir.

F-16 C Blok 50 ( SPEWS II ) Projesi
—————————————-
Toplam 60 Adet F-16C Blok 50 uçağına kendini koruyucu elektronik harp imkanını kazandırılması amacıyla başlatılan bu proje, Radar İkaz Alıcısı (RWR) ve Radar Karıştırıcısı (RF Jammer) elektronik harp sistemini kapsamaktadır. Ortak Üretim Proje modeli Aselsan/Mikes/BAE System işbirliği ile yürütülmektedir.

C-130 Aviyonik Modernizasyonu (ERCIYES) Projesi
———————————————————
İlki 1964 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterine giren ve toplam 13 adet C-130 Hercules B ve E tipi askeri nakliye uçağına modern aviyonikler ve yaklaşık 3 milyon satır koduna sahip milli görev bilgi sayar montajını kapsayan bu projede 2 uçak TAİ tesislerinde, geri kalan 11 uçak HIBM Komutanlığı tesislerinde modernize edilecektir. Proje kapsamında uçaklara Link-16 MIDS terminalleri ile Kayar Harita kabiliyetli renkli MFD’ler monte edilecektir. Erciyes Projesi kapsamına, Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden temin edilen 6 Adet C-130E Hercules uçağı da dahil edilmiştir.

Tekrar birlikte olmak dileği ile

Hoş ve Esen Kalınız.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika