spot_img
spot_imgspot_img
20 C
İstanbul
Cumartesi, 12 Ekim 2024

Şehit yüzbaşıyı arama faaliyetleri durduruldu

Seçtiklerimiz

 Genelkurmay Başkanlığından, 1996’da Yunan jetlerince açılan ateş sonucu Ege Denizi’ne düşen F-16 uçağının enkazıyla şehit Hava Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşının arama çalışmalarına son verildiği bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, 8 Ekim 1996’da Yunan jetlerince açılan ateş sonucu Ege Denizi’ne düşen F-16 uçağının enkazıyla şehit Hava Pilot Yüzbaşı Erdoğan’ın naaşının arandığı hatırlatıldı.

"Deniz Kuvvetleri Komutanlığının imkanlarıyla 13 Nisan 2014’te başlayan arama faaliyetine 5 Mayıs 2014 tarihinde saat 23.59’da son verilmiştir" ifadelerine yer verilen açıklamada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca görev kapsamında iki mayın avlama gemisi, bir kurtarma gemisi ile bir hücumbotun görevlendirildiği bildirildi.

Mayın avlama gemileri TCG Amasra ve TCG Akçakoca’nın 13 Nisan’da, kurtarma gemisi TCG Işın’ın ise 17 Nisan’da uçağın muhtemel denize düştüğü noktaları kapsayan sahalarda arama, tespit ve teşhis çalışması yaptığı anımsatılan açıklamada, görev öncesinde çeşitli kaynaklardan elde edilen sonrasında ise yeni bilgilere göre arama yapılan sahaların genişletildiği belirtildi.

Mayın avlama gemilerince toplam 614 saat seyir yapıldığı bildirilen açıklamada, bu kapsam 420 saat süreyle sonar araması, uzaktan kumandalı, görüntü alma yeteneğine sahip insansız su altı cihazlarıyla 19 saat dalış yapıldığı kaydedildi.

TCG Işın’ın yaptığı 260 saat seyirde ise 48 saat uzaktan kumandalı, görüntü alma ve malzeme çıkarma yeteneğine sahip insansız su altı cihazıyla, beş saat de içinde dalgıç bulunan atmosferik dalış sistemiyle dalış gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Avlama gemileri tarafından su altında tespit edilen ve enkaza ait olabileceği değerlendirilen toplam 101 temas PAP, ROV ve ADS-1200 cihazı/sistemleri kullanılarak teşhis edilmiştir. Teşhis edilen 101 temasın büyük kısmının dip tabiatı (kayalık, yükselti gibi) ve amfora (eski testi, çömlek gibi) olduğu, tespit edilen ve/veya su üstüne çıkarılan metal/bez parçaların ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı uzman personeliyle yapılan inceleme neticesinde uçağa ait olmayan parçalar olduğu tespit edilmiştir.

Mevcut bilgilere istinaden belirlenen sahalarda/mevkilerde icra edilen arama faaliyetleri sonlandırılmıştır. Uçak enkazı ve naaşın mevkisine ilişkin yeni bilgi temin edilmesi durumunda yapılacak değerlendirmeye istinaden arama faaliyetine yeniden başlanabilecektir."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika