spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

‘Sabıkalı Pist’ Hizmete açıldı

Seçtiklerimiz

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından yenilen Atatürk Havalimanı’ndaki ‘sabıkalı pist’, numarası değiştirilerek yeniden hizmete açıldı.

       

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından yenilen Atatürk Havalimanı’ndaki ‘sabıkalı pist’, numarası değiştirilerek yeniden hizmete açıldı. Mart ayının başında kullanıma kapatılarak yenileme çalışmaları başlatılan piste, bugün Denizli-İstanbul seferini yapan THY uçağı saat 09:30’da teker koydu. Baştan sona yenilenen pist bundan sonra 06-24 ismi yerine 05-23 ismi ile anılacak.

       

Yenileme ve genişletme çalışmaları nedeniyle 8 Mart 2010 tarihinde hava trafiğine kapatılan 2 bin 300 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindeki 06-24 pisti, yaklaşık 106 gün süren çalışmaların ardından 300 metre uzatılarak hizmete açıldı. Piste ilk uçak saat 09.30’da indi. THY’nin TK 2577 seferiyle Denizli Çardak Havaalanı’ndan kalkan Boing 737-800 tipi Mudanya adlı yolcu uçağı, saat 09.30’da yeni piste teker koydu. Hava trafiğine açılan piste ikinci inişi İzmir Adnan Menderes Havaalanı’ndan kalkan Onur Havayolları’nın O 51 sefer sayılı yolcu uçağı gerçekleştirdi. Pistin başına mini bir gösteri yaparak yanaşan pilot saat 09.35’te pist ortasına teker koydu.

       

İsmini pistten çıkan uçaklarla duyuran ve ‘sabıkalı pist’ adıyla anılan 06/24 pisti için Atatürk Havalimanı-Florya yolunun güzergahı değiştirildi. Yol ötelenerek kazanılan alan havalimanına dahil edildi. Piste inen uçakların pisti daha hızlı terk etmesi için iki olan taksi yol sayısı 5’e çıkartıldı. Pist uzatma çalışmaları sırasında bazı ilklere de imza atıldı. İlk kez, beton üzerine güvenli bir şekilde asfalt kaplama yapılmasına imkan sağlayan çatlak önleme tabakası yapıldı. Pistte aşınma tabakası olarak ilk kez taşmastik asfalt kullanıldı. Taşmastik asfalt, gözenekli ve pürüzlü yapısı sayesinde sürtünme katsayısını artırarak frenleme mesafesini kısaltıp, yağışlı havalarda su yastığı oluşmasına da engel oluyor.

       

Yaklaşık 210 milyon TL ye mal olan yenilenme çalışmaları sonunda İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uçak trafiği yüzde 10 oranında artacak.

       

Pistin açılışının ardından kısa bir değerlendirme yapan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Baş Müdürü Celal Özuğur, pistin hava koşullarını elverişsizliğine rağmen kısa sürede yenilenerek hizmete açıldığını söyledi. Özuğur, yeni pistte kazasız uçuşlar temenni etti.
         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika