Türkiye ile Rusya arasında yenilenen hava ulaştırma anlaşmasının, iki ülke arasında havaalanlarının kullanımı, ücret tarifeleri, karşılıklı olarak sertifika ve lisansların tanınması gibi konularda düzenleme getirdiği belirtildi.
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in Türkiye’yi ziyareti sırasında iki ülke arasındaki hava ulaştırma anlaşmasının da yenilendiği anımsatıldı.
Anlaşmanın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Igor Levitin tarafından imzalandığı belirtilen açıklamada, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, Türkiye ile SSCB arasında 29 Ağustos 1967 tarihinde imzalanan hava ulaştırma anlaşmasının yürürlükten kalktığı bildirildi.
Rusya federasyonu ile yapılan anlaşmayla, iki ülke sivil havacılık ilişkilerinin yasal zemininin günün şartlarına göre yeniden düzenlendiği belirtilerek, anlaşmanın havacılık güvenliği ve havacılık emniyeti konularında ileri düzeyde işbirliğ yapılmasına ve iki ülke arasındaki sivil havacılık ilişkilerinin güçlendirilmesine dair çok sayıda madde içerdiği kaydedildi.
Anlaşma çerçevesinde, iki ülke havayollarına tanınan trafik hakları, havayollarının her iki ülke pazarına girişleri, karşılıklı olarak sertifika ve lisansların tanınması, havaalanlarının kullanımı, ücret tarifeleri, havayollarının temsili, kazançların transferi ve anlaşmazlıkların çözümü ile ilgili konularda gerekli düzenlemelerin yapıldığı bildirildi.
Mevcut durum itibariyle Türkiye’den iki havayolu işletmesi Rusya’nın 14 noktasına haftada toplam 67 frekans, Rusya’dan ise 5 havayolu işletmesi Türkiye’den 8 noktaya haftada toplam 50 frekans tarifeli uçuş gerçekleştiriyor.