spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Rus ve Estonyalı Pilotları Serbest Bıraktı

Seçtiklerimiz

Kaçakçılık ve izinsiz sınır ihlali nedeni ile yargılanan pilotlara verilen ceza 2,5 yıla indirilirken, altı aylık tutukluluk süreleri de göz önünde bulundurularak iki pilot salıverildi.
 
 
8 Kasım’da görülen ilk yargılamanın siyasi olduğunu savunan Moskova, eksik çalışma belgelerini gerekçe göstererek 300’den fazla Tacik göçmeni sınır dışı etmişti. Rusya’nın Tacikistan’dan ithal edilen yaş meyve ve sebzeye de hijyen gerekçesi ile yasak getirmeye hazırlanması Duşanbe’yi rahatsız etti. Tacikistan’ın gayri safi milli hasılasının yarısını Rusya’da yaşayan 2 milyon gurbetçinin yakınlarına gönderdiği paralar oluşturuyor.
 
 
Vladimir Sadovniçi ve Estonyalı meslektaşı Aleksey Rudenko Mart ayında tutuklanmış ve ilk yargılamada 8,5 yıl hapse mahkum edilmişti. Pilotlar yakıtları bittiği gerekçesi ile Tacikistan’a zorunlu iniş yapmak zorunda kaldıkları savunması yapmıştı.
 
 
Tacikistan Savcısı Azim Azimov mahkemeden cezanın 2,5 yıla indirilmesini, ceza indirimi çerçevesinde de pilotların 6 aylık tutukluluk süreleri göz önünde bulundurularak salıverilmelerini istedi. Azimov’un talebi mahkeme heyeti tarafından kabul gördü.
 
 
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’e, hükümete ve kendisine salıverilmesi konusunda yardımcı olan herkese teşekkür eden Rus pilot Sadovniçi, “Siz olmasanız ben hiçbir şey yapamazdım” dedi.
 
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı da Rus pilotun salıverilmesinden dolayı duyulan memnuniyeti ifade etti ve sonucu “diplomatik bir başarı” olarak tanımladı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika