spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Rus turist 4 milyonla rekor kıracak

Seçtiklerimiz

Özaslan, Rus meslektaşlarıyla verimli ortak çalışmalara devam ettiklerini belirterek Rusya’ya yönelik Türk turist sayısının da arttığını söyledi.

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Arbat Oteli’nde düzenlenen “Türkiye-Rusya Turizm Çalışma Grubu” toplantısına katılan Özaslan Cihan Haber Ajansı’nın(Cihan) sorularını yanıtladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, “Toplantıda 2013 yılı yaz sezonu sonuçlarını ve kış sezonuna hazırlık konularını masaya yatırdık. Toplantıda ikili turist akışının değerlendirilmesi yapıldı. Ayrıca turizm sektörünün hizmet kalitesi ve turist güvenliğinin artırılması meselelerini görüştük. 2012-2013 yılları eylem planı programının uygulanması ve karşılıklı turizmi tanıtma faaliyetlerine ilişkin konularda görüş alışverişinde bulunduk. Bu bağlamda Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Aleksandr Radkov’la yaptığımız görüşmede turizm yatırımı konusunda işbirliği yapılması olanaklarına değindik. Toplantı çok verimli geçti, temenni ediyoruz ki bu gibi ortak çalışmalar turizm işbirliğimize olumlu yansır.” dedi.

 RUSLARA KAPADOKYA’YI DAHA FAZLA TANITMAYI PLANLIYORUZ

Kış turizmi konusunda Rusya’da önemli çalışmalar yaptıklarına işaret eden Özaslan, “Rusya geçen yıl 3 milyon 600 bin ziyaretçi sayısıyla ülkemize en çok turist gönderen ikinci ülke oldu. Fakat bu yıl ülkemize gelen Rus turist sayısının 4 milyonu bulacağına inanıyorum. Bu rekor bir rakam olacak. Rus turistlerin özellikle sahil kıyılarımızın yanı sıra İstanbul’u daha fazla ziyaretini gözlemledik. Şimdi Rus turistleri açısından kış, kültür, inanç ve sağlık turizmini de canlandırmayı planlıyoruz. Bu bağlamda Moskova’da düzenlenen uluslar arası turizm fuarında Kapadokya geniş bir şekilde tanıtılmakta. Fuardaki Türk standında kış ve kültür turizmi potansiyelinin tanıtımını yapıyoruz. Türkiye’de Ortodoks kökenli Rus vatandaşlarının göreceği ve ilgiyle izleyeceği güzel tarihi eserlerimiz var. Bu bağlamda yerel havaalanlarında gereken altyapı çalışmalarının yapılması, genişletilmesi çalışmaları gündemde. Amacımız, yaz turizminin dışında Rus turistlerini Kapadokya başta olmak üzere bölgelerimize çekebilmek.” şeklinde konuştu.

İki ülke arasında karşılıklı vize rejiminin kaldırılmasının turizm sektörüne olumlu yansıdığını kaydeden Özaslan, “Türkiye’den Rusya’ya giden turistlerin sayısı yüzde 20 arttı. Rusya bu rakamın bu yıl yaklaşık 150 bin olacağını tahmin ediyor. İkili görüşmede Rus meslektaşlarımızla bu rakamın artması için ortak çalışmalara hazır olduğumuzu da belirttik.” dedi.

TURİSTİN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI ÖNCELİĞİMİZ

Turistlerin güvenliğinin sağlanmasına ilişkin konuların kendileri için öncelik taşıdığına dikkat çeken Özaslan, “Turistlerin zehirlenmesi ve kazalarla ilgili yaptığımız önlem çalışmalarımızdan dolayı Rus meslektaşlarımızdan sık sık teşekkürler alıyoruz. İnsan hayatı bizim için çok önem arzediyor. Misafir gelen turist için trafik güvenliği ve hijyen konularında fazla hassas olmamız lazım. Sürücülerin trafik kazası yapması eğitimsizlikten kaynaklanıyor. Şimdi onlara yönelik daha önce başlattığımız eğitim programını genişletmeye karar verdik. Genel güvenlik konularında yerel güvenlik makamlarıyla sürekli temas ve istişare halindeyiz.” şeklinde konuştu.

TÜRK YEMEKLERİYLE İLGİLİ MUTFAK REHBERİ HAZIRLAYACAĞIZ

Turistlerin yemeklerden kaynaklanan sağlık sorunlarını önlemek amacıyla turistler için mutfak rehber kitapçıkları hazırlamayı planladıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, “Bazı Türk gıda, mutfak ürünlerinin, yemeklerin karıştırılması sonucunda ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla ilgili turistlerimizi uyaracak bir rehber hazırlamayı düşünüyoruz. Amacımız Ruslar dahil ülkemize gelen turistlerimizin tam şekilde güvenliğini sağlamak.” dedi.

SURİYE KRİZİ TURİZMİ ETKİLEMEZ

Suriye krizinin Türk turizm sektörünü hiç bir şekilde etkilemeyeceğini kaydeden Özaslan, “Türkiye’nin çevresinde yaşanan siyasi gelişme ve krizler turistlerimizi hiç bir şekilde etkilemez. Turizm ekonomimizde öncelikli sektörlerden, dolayısıyla turistlerimizin güvenliğini tam şekilde sağlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Özaslan, Rosturizm Başkanı Radkov’la birlikte Rus gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Gazetecilerin, Rus turistlerin sürekli zehirlendiği ve trafik kazası yönündeki iddialarını yanıtlayan Özaslan, “Türk makamlar bu gibi vaakalarla ilgili gereken önlemleri almakta, konuyla ilgili Rus meslektaşlarımızla temas halindeyiz.” bilgisini verdi.

Rosturizm Başkanı Radkov da, Türk makamların verimli çalışmaları sayesinde Türkiye’de Rus turistlerin yaşadığı vaka sayısının azaldığına dikkat çekti.

Mısır’da siyasi durumun Türk turizmini nasıl etkileyeceği sorusuna Özaslan, “Başka ülkelerde yaşanan siyasi gelişmeler üzerinden kendi sektörümüzle ilgili plan ve strateji belirlemiyoruz.” yanıtını verdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika