spot_img
spot_imgspot_img
16.5 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

PKK’ya TÜBİTAK bombası

Seçtiklerimiz

Operasyonda TÜBİTAK tarafından geliştirilen sığınak delici bombaların ilk kez kullanıldığını belirtildi.

Kuzey Irak’ta bulunan PKK varlığına yönelik geçen gün başlatılan hava operasyonu dün gece de devam etti. İnsansız Hava Araçları’ndan alınan görüntüler ve istihbarat bilgilerine dayandırılarak yapılan operasyonun, PKK’ya yönelik bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı ve büyük operasyon olduğu belirtildi.

İnsansız Hava Araçları’nın rutin keşif uçuşları sonucu elde edilen görüntüler ve anlık istihbarat bilgilerinin değerlendirilmesi sonucu operasyona karar verildiği kaydedildi. Operasyon kararının ardından Diyarbakır’da bulunan 2’inci Hava Kuvvet Komutanlığı 8’inci Ana Jet Üssü alarma geçirildi. Sınırötesi harekatın planlı bir şekilde yapıldığını belirten yetkililer, derlenen istihbarat kayıtları ile bugüne kadar yapılmış en büyük operasyonun gerçekleştirildiğini belirtti.

KANDİL 3 SAAT BOYUNCA BOMBALANDI

Operasyan nedeniyle askeri hava üssünde gece hareketli anlar yaşandı. Diyarbakır’da bulunan Pars ve Atmaca Filolarına bağlı 16 F-16 savaş uçağı, tam mühimmatlı olarak saat 22.00 sıralarında peş peşe havalandı. Irak sınırını geçen Türk savaş uçakları Türkiye sınırına kuşbakışı yaklaşık 90 kilometre mesafede bulunan Kandil Dağı bölgesine gitti. Uçaklar, Kandil Dağı’nda bulunan PKK kamplarında daha önceden tespit edilmiş 50’den fazla hedefe bomba yağdırdı. 3 saat boyunca aralıksız devam eden operasyon yaklaşık saat 01.30 sıralarında sona erdi. Operasyonu gerçekleştiren savaş uçaklarının emniyetli bir şekilde üslerine döndükleri belirtildi. Hava operasyonunu üst düzey komutanların da geç saatlere kadar komuta merkezinden takip ettikleri kaydedildi.

BU BOMBALAR İLK KEZ KULLANILDI

Kandil Dağı’na düzenlenen operasyonda savaş uçaklarının ilk kez TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen beton delici bombaları kullandığı belirtildi. ’Ardışık delici harp başlıklı bomba’nın bugüne kadar geliştirilen en üstün beton delici bomba özelliğini taşıdığı bildirildi.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve dünyadaki beton delici bombalara göre daha üstün özelliklere sahip olan bombanın, Türkiye’de geliştirilen ilk beton delici mühimmat olduğu belirtiliyor. Yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan bombanın tüm güdüm kitleri ile kullanılabilme özelliğine sahip olduğu ifade edildi. Düşük çarpma hızlarında ve açılarında bile yüksek delme özelliğine sahip olan bomba sığınak delici olarak tanımlanıyor.

SOM FÜZELERİ DİYARBAKIR’DA

Bu arada TÜBİTAK tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları gözetilerek geliştirilen ilk Türk Seyir Füzesi SOM’un test amacıyla Diyarbakır’a getirildiği öğrenildi. 181 ve 182’nci Filo Komutanlığı’na bağlı F-16’lara monte edilecek olan SOM füzelerinin önümüzdeki günlerde yapılacak olan sınırötesi operasyonlarda kullanılabileceği belirtildi.

TÜBİTAK’ın geliştirdiği SOM füzesi F-4 ve F-16 uçakları tarafından kullanılabiliyor. Yetkililer, Türkiye’nin ilk seyir füzesi SOM’un, bilgisayarına daha önce yüklenen yükseklik verisini kullanarak yolunu bulup hedefe ulaştığını söyledi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına yönelik geliştirildiği belirtilen SOM füzelerinin Navigasyon, Küresel Konumlama ve Yeryüzü Referanslı Navigasyon sistemleri taşıdığı belirtildi. Füzenin sinyalinin kesilmesi veya karıştırılması durumunda bile bilgisayarına daha önceden yüklenen yeryüzü şekillerini takip edip rota düzeltmesi yaparak hedefini bulabildiği belirtildi. Füze, kızılötesi arayıcı sayesinde hedefini bilgisayarına önceden yüklenen görüntü ile eşleştirerek, birkaç metre hassasiyetle vuruyor. Yetkililer, füzenin etkili harp başlığı sayesinde hedefini yüksek tahrip gücüyle vurduğunu belirtiyor. 180 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olan füzenin, hava savunma radarları tarafından tespit edilmesini zorlaştıracak bir gövde yapısına sahip olduğu belirtildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika