spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Özbekistan’ın Yeni Düşük Maliyetli Havayolu HUMO Air Sahneye Çıktı

Seçtiklerimiz

HUMO Air, Özbekistan’da Yeni Düşük Maliyetli Havayolu Olarak Faaliyete Geçiyor

Özbekistan merkezli yeni düşük maliyetli havayolu şirketi HUMO Air, uçuşlara başlamaya hazırlandığını duyurdu. Havayolu, 15 Aralık 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirecek olan dört iç destinasyona Airbus A320 uçuşlarına başlayacak.

Şirket, diğer Özbek havayolları tarafından hizmet verilmeyen destinasyonlara uygun fiyatlı uçuşlar sunarak Özbekistan havacılık endüstrisinde önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor. Geçen yıl İsviçre merkezli özel sermaye şirketi Valley Road Capital Humo S.A tarafından 2.4 milyon dolar karşılığında satın alınan HUMO Air, daha önce bir hava taksisi işletmecisi olarak faaliyet gösteriyordu.

Havayolu, Özbekistan’ın milli havayolu şirketi Uzbekistan Airways tarafından kuruldu ve bu şirketin Ocak 2020’de yaşlanan 43 Antonov An-2 uçağını devraldı. HUMO Air, AOC’yi Mayıs 2020’de aldı ve hizmete Ekim 2020’de başladı. İlk etapta Tashkent’i Urgench, Samarkand, Karshi ve Nukus’a bağlayacak olan havayolu, filoya daha fazla uçak eklendikçe Bukhara, Fergana, Namangan ve Termez’e uçuşlar ekleyecek. 2024’te Almatı, İstanbul ve Dubai’ye yönelik uluslararası uçuşlar planlanıyor.

HUMO Air’ın açılış etkinliğinde, havayolu Ekim 2023’te A320 ve A321 uçaklarından oluşan bir filo başlatma planını duyurdu. İlk filo, 2025’in sonuna kadar 18 uçağa kadar yükselecek şekilde dört uçak içerecektir. Havayolu sözcüsü, HUMO Air’ın “yerli seyahati dönüştürmeye hazırlandığını, hem Özbek vatandaşları hem de uluslararası ziyaretçiler için daha erişilebilir hem de uygun fiyatlı hale getirmeyi amaçladığını” söyledi.

Havayolu, ilk uçuşlarına başlamak için teslim aldığı ilk uçağın kaydı olan LZ-MDI ile Bulgaristan’ın Sofya şehrinden Tashkent’e 12 Aralık 2023 tarihinde tam renkleriyle teslim alındı. Bu 15 yıl öncesine dayanan uçak, önceki olarak Bulgar şirketi Fly2Sky ile uçtu ve önceden Güney Amerika havayolu TACA International Airlines’a teslim edildi, ardından Kolombiya’daki Avianca’ya transfer edildi. HUMO Air, tüm uçaklarında maksimum yolcu kapasitesini sağlamak için tek sınıf 180 koltuklu ekonomi düzeni sunacak. Aralık 2023 ile Mart 2024 arasındaki dönemde HUMO Air, 1.000 uçuşu tamamlamayı ve 200.000 yolcu taşımayı planlıyor. Havayolunun başlangıç hizmetleri için rezervasyonlar Aralık 2023’te açıldı ve ilk uçuşun 15 Aralık’ta gerçekleşmesine rağmen, havayolunun ticari yolcu taşıma iznini henüz alamadığı, ancak Özbek sivil havacılık düzenleyicisi tarafından Zorunlu Havacılık Operasyonları için sertifikalandırıldığı bildiriliyor.

Özbekistan hava sahası kalabalıklaşıyor

HUMO Air’ın lansman zamanlaması, ilgiyle izlenecek bir gelişmeyi işaret ediyor. Özbekistan havacılık endüstrisi, son aylarda giderek kalabalık hale geliyor. Uzbekistan Airways, açık ara pazar lideri olup, Air Samarkand gibi yeni bir girişimci de Türkiye, Vietnam, Malezya, Endonezya ve Çin’e yönelik charter ve tarifeli uçuşları başlatmayı planlıyor. Ayrıca, HUMO Air gibi aynı modelle çalışan başka bir düşük maliyetli havayolu olan Centrum Air, şu anda üç Airbus A320 ile iç hatlarda hizmet veriyor ve 2026’ya kadar 100 uçaklık bir filoya sahip olmayı planlıyor. HUMO Air gibi, Tashkent Uluslararası Havalimanı’nda (TAS) konumlanmış ve Orta Doğu ile Hindistan’daki çeşitli destinasyonlara yönelik uluslararası uçuşlar da gerçekleştiriyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika