spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

NATO’dan Dev Gözdağı

Seçtiklerimiz

NATO, Rusya’nın son yıllardaki meydan okumalarının ve ABD Başkanı Trump’ın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’ndan (INF) çekilme açıklamasının uluslararası güvenlik bağlantılı kaygıları artırdığı bir ortamda gövde gösterisi yapacak.

Bugün Norveç’te başlayan ve İsveç ile Finlandiya’nın hava sahalarının da kullanılacağı Trident Juncture 18, Soğuk Savaş sonrasında NATO’nun en büyük tatbikatı olacak.

 
‘GÜÇLÜYÜZ’ MESAJI
 
Amacı NATO’nun imkân ve kabiliyetlerini gösterme, NATO Mukabele Kuvveti’ni deneme, taktik seviyede birliklerin eğitimini sağlama ve müttefik ülkeler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı olan tatbikat 7 Kasım’a kadar sürecek. Tatbikat ile ittifakın her tür tehdide karşı birleşmiş, düşmanları caydırmaya ve kendini savunmaya hazır olduğu mesajı verilecek.
 
Yetkililer tatbikatın spesifik bir ülkeye değil NATO’nun, bir üyeye yapılan saldırının her üyeye yapılmış sayılmasına dayanan 5’inci maddesinin aktive edilmesine neden olacak bir eylemde bulunacak herkese yönelik olduğunu vurguluyor.

Ancak gözdağı verilmek istenen asıl ülkenin Rusya olduğu sır değil. NATO, tatbikatın ana odağının Rus sınırından bin kilometreden, hava operasyonlarının ise sınıra 500 km’den uzak olması nedeniyle Rusya’nın endişelenmesini gerektirecek bir durum olmadığını savunsa da Moskova duyduğu rahatsızlığı gizlemiyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika