Limak Şirketler Grubu, Suudi Arabistan’ın en büyük projelerinden biri olan Medine Havalimanı ihalesi için Suudi Bin Ladin ile ortak oldu. 2 Mayıs’ta yapılacak ihaleye Limak, Bin Ladin ile birikte katılacak.
Suudi Arabistan’ın en önemli ihalelerinden biri olan Medine Havalimanı yenileme, genişleme ve işletme ihalesine hazırlanan Limak Şirketler Grubu, ülkenin en önemli gruplarından biri olan Bin Ladin ile ortaklık yaptı.
Limak Yatırım’ın Suudi Arabistan’ın en büyük yatırım projelerinden, 14 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak Medine Havalimanı ihalesi için Suudi Bin Ladin’le ortaklık imzalaması, Türkiye’nin ihaledeki şansını da önemli ölçüde artırdı. Limak ihaleye “Saudi Bin Ladin Grup, Bouygues Batiment International, Limak Yatırım, Aeroport de Paris Management, Mapa İnşaat Konsorsiyumu” olarak teklif verecek.
Bin Ladin grubu, Suudi Arabistan’ın en zengin ailelerinden biri olarak ticari faaliyetlerini sürdürüyor. Bin Ladin ismi dünyada terörizmle tanınsa da, Bin Ladin Ailesi terörist Usame Bin Ladin’le ilişkisi olmadığını açıklamıştı. Dünyanın en zengin aileleri arasında inşaat devi olarak bilinen Bin Ladin Ailesi 9.8 milyar dolarlık servetle 5’inci sırada bulunuyor.
İşbirliği sürecek
Limak İnşaat Üstyapı Genel Müdürü Feyiz Genç, şu bilgileri verdi: “Medine Havalimanı ihalesi, iki ülke ilişkileri açısından da çok önemli, Hac trafiğinde çok büyük bir rahatlama yaratacak. Ayrıca, Bin Ladin Ailesi’yle bu ihaleyle başladığımız ortaklığı, hem Suudi Arabistan’daki hem de Suudi Arabistan dışındaki diğer ülkelerdeki işlerde devam ettireceğiz. Bu ortaklık için Medine ihalesi uzun bir yolculuğun ilk basamağı olacak. Limak da Ladin Ailesi de dünya kulvarında yarışan firmalar, Medine ihalesindeki en iyi aday olduğumuzu düşünüyoruz.”
25 yıllık imtiyaz 14 milyon yolcu
Suudi Arabistan’ın, “Prens Muhammed Bin Abdulaziz Uluslararası Havalimanı” ismiyle açıklanan Medine Havalimanı ihalesi, 2 Mayıs 2011 tarihinde yapılacak. Yap-İşlet Devret yöntemiyle gerçekleşecek ihalede, kazanan ortaklık kontratın imzalanmasından itibaren 25 yıl süreyle mevcut havalimanın genişletilmesi, yeni tesislerin inşaası ve bakımı ile tüm havalimanının işletmesini üstlenecek.
Proje, havalimanının 3.8 milyon olan yolcu kapasitesinin 14 milyona çıkarılmasını öngörüyor. Medine Havalimanı’nın yılda 8 milyon yolcu kapasitesine ulaşması için 1-1.5 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Ayrıca 2015’den itibaren 25 yıl boyunca tamamlanmak üzere, paralel taksi yolu, 2. pist inşaası, yeni hava trafik kontrol kulesi, yolcu artışını karşılayacak şekilde terminal, otopark ve ulaşım yollarının kapasite artışının sağlanmasına dönük yatırımlar olacak.