spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Mahkeme Isparta kazasına bilirkişi atadı

Seçtiklerimiz

30 Kasım 2007 günü meydana gelen kazada, 7‘si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili Atlasjet‘e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesiyle birlikte 11‘nci duruşma Isparta Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görüldü.

 

Duruşmaya Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy ile kaza tarihinde aynı şirkette Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Mustafa Tuncay Doğaner ve Uçuş İşletmeden Sorumlu Müdür Yardımcısı Mehmet Şerif Erbilgin, Word Focus Hava Yolları çalışanları Faruk Çağımnı ve Necati Küçük ve Süleyman Demirel Havalimanında Hava Trafik Kontrolörü olarak görev yapan Hilmi Tülemen katıldı.

 

MATEMATİKSEL HATA

 

Atlas Jet‘in kaza tarihindeki Uçuş ve İşletmeden Sorumlu Müdür Yardımcısı Erbilgin, savunmasında şunları dile getirdi:

 

"Benim görevim pilot alımı, hostes alımı ve eğitimleri gibi konulardır. Ticari bir bağlantım yok. Kaza sonrası enkaz yerinde incelemelerde bulundum. Kazanın nedeni tamamen matematiksel bir hata. Pilot 30 derecelik çıkarma yapacağı yerde toplama yaparak yanlış yöne sapmıştır. Yani insan faktörü söz konusu. Isparta meydanı uluslar arası bir meydandır ve çok güvenlidir."

 

Atlas Jet‘in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve hissedarı olan Mustafa Tuncay Doğaner de şunları söyledi: "Sivil havacılık kiralama yönetmeliğine uygun olarak bu uçak kiralandı. Atlas Jet olarak bu kazadan ötürü sorumluluğumuz kanunen de yoktur. Bu meydana pilotların ilk kez gidiyor olmasının kazayla ilgili bir nedeni yoktur. Bu hatalı kodlama tesadüf olamaz. Basiret bağlanması gibi bir şey söz konusu. Uçak 193‘ncü derecede uçması gerekirken 253‘ncü derecede uçuyor. Yani 223 dereceden 30 çıkarılacakken

 

30 ekleme yapılıyor. Bilirkişi heyeti ve mahkeme heyetini Isparta meydanına temin edeceğimiz bir uçakla kokpite alıp uygulamalı olarak aydınlatabiliriz"

 

Doğaner ayrıca, Türkiye‘deki birçok hava limanının radar sistemiyle kaplanması gerektiğine dikkat çekerek, büyük hava meydanları dışında radar sistemi bulunmadığını söyledi.

 

BİLİRKİŞİ HEYETİ OLUŞTURULDU

 

Sanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık MYO‘dan Yrd.Doç.Dr.Hakan Karakehya, Pilot öğretmenler Mehmet Özler ve Serdar Dalkılıç ile bağımsız şirket konumundaki Türk-İş Teknikten Ahmet Ufuk Güneş ve Umut Berkay‘ı bilirkişi olarak tespit etti.

 

Heyet, 11 Mayıs‘ta yapılacak duruşmaya katılıp yemin verdikten sonra dosyaları alarak kendilerine verilen üç aylık süre içinde rapor hazırlayıp mahkemeye sunacaklar.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika