spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Lufthansa’nın İtalya’daki büyük hedefleri

Seçtiklerimiz

 

Lufthansa’nın İtalya’daki büyük hedefleri

 

Lufthansa’nın son 10 yılda attığı stratejik ve başarılı büyüme adımları, işletme ve havacılık okullarında vaka olarak okutulmalıdır!

Avrupa’nın mega oyuncularından Lufthansa, geçtiğimiz hafta ‘Lufthansa Italia’ adı ile yeni bir havayolu kuracağını ve Şubat 2009’dan itibaren uçuşlara başlayacağını açıkladı. Halen satışı sonuçlandırılmak üzere olan Alitalia’ya talip olan ayrıca İtalya’da Airdolomiti bölgesel havayolunun sahibi Lufthansa’nın bu hamlesi sektörde birçok kişiyi şaşırttı. Bu gelişmeden, Lufthansa’nın artık Alitalia hisseleriyle ilgilenmeyeceği ve Airfrance-KLM Havayolu’nun Alitalia’da ortak olma ihtimalinin kuvvetlendiği sonucunu çıkarabiliriz. İtalya’da kuvvetli bir milli havayolu eksikliğini ilk fark eden Lufthansa olduğundan, açıkçası kendi marka gücünü kullanarak bu ülkede yeni bir havayolu kurmasına pek şaşırmadım. Zira 1999 yılında Airdolomiti’nin yüzde 26, 2003’te ise tamamına sahip oldular. İtalya pazarına dair bu hissedarlıktan elde ettikleri bilgi ve tecrübe hiç şüphesiz şimdi kurdukları yeni havayolunun en önemli temel taşı olmuştur.

Milano merkezli kurulması planlanan havayolunun başlangıçta uçacağı destinasyonlar, Barcelona, Paris, Brüksel, Budapeşte, Bükreş, Madrid, Londra Heathrow ve Lizbon. ‘Lufthansa İtalya’nın uçuşlarında business ve ekonomi olarak iki sınıf olacağının açıklanması, iş modellerinin düşük maliyetli havayolu (DMH) olmayacağını gösteriyor. Ciddi bir network taşıyıcısına ihtiyacı olan İtalyan pazarı için bence en doğru işleyecek model de bu olacaktır. Yapılan açıklamalarda, Milano Havalimanı işleticisi SEA ile çok kapsamlı anlaşmalar yapıldığı ve ana üssün Milano’da Malpensa Havalimanı olacağı belirtiliyor.

Şu gün koşullarında, Avrupa’nın en zayıf havayollarının bulunduğu İtalya’da, gerçekten müthiş bir potansiyel mevcut. Alitalia’nın mali problemleri nedeniyle yaklaşık 10 yıldır Ryanair, Germanwings, Easyjet gibi birçok mega DMH düzenli olarak İtalya’dan seferlerini artırıyor. AB coğrafyasında havacılık artık tamamen liberalleştiği için örneğin İrlanda bayraklı bir havayolu olan Ryanair. Roma’dan Cagliari’ye direkt sefer düzenleyebiliyor ve bu durum özellikle İtalya gibi pazarlarda çoğu DMH’nın iştahını kabartıyor. Lufthansa’nın özellikle son 10 yılda attığı stratejik ve başarılı büyüme adımları, işletme ve havacılık okullarında vaka olarak okutulmalıdır!

 

TOLGA TURGUT-Akşam

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika