Genel Kurul’da daha sonra Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) bugünkü durumuna gelmesine ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komitesi’nin çalışmalarını tamamlayamaması nedeniyle komiteye 2 aylık ek süre daha verilmesi milletvekillerinin onayına sunuldu.
FELLAHOĞLU
Bu sırada söz alan Komite Başkan Yardımcısı, CTP – BG Milletvekili Kadri Fellahoğlu, 1 yıl önce kurulan komitenin bir sonuç üretmemesini eleştirirken, komite başkanının milletvekillerini “ısrarla” toplantıya çağırmadığını ileri sürerek, son toplantının 2 Kasım 2010’da yapıldığını anımsattı.
Fellahoğlu, “Sorumluluk komitede değil komitedeki iktidar milletvekillerine aittir. Bu halka karşı bir saygısızlıktır” diyerek Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun ülkede yaşanan olaylardan kimlerin sorumlu olduğunu araştırıp araştırmadığını sordu.
Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun yanık buğday ve kum konularını da araştırıp araştırmadığını soran Fellahoğlu, bunların da araştırılmasını istedi.
Fellahoğlu, “Gündem değiştirmeye yönelik olduğunu” öne sürdüğü bu açıklamalardan vazgeçilmesini istedi.
KTHY’yle ilgili daha çok çalışılması gerektiğini ifade eden Fellahoğlu, toplantının çalışmalarını hızlandırarak gerçekçi bir rapor hazırlamasının gerekliliği üzerinde durdu.
KÜÇÜK
Fellahoğlu’nun ardından söz alan Başbakan İrsen Küçük, komitelerin çalışmalarını tamamlayamayınca süre uzatılmasının doğal olduğunu ve bunun ilk kez olmadığını söyledi.
Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken incelenen konular arasında KTHY’nin de bulunduğunu belirttiğini anımsatan Küçük, araştırmasına devam edilen 11 konudan 2’sinin kendi icraatlarıyla ilgili olduğunu kaydetti.
“Denetime her iktidar muhtaçtır” diyen Küçük, sadece muhalefeti değil kendilerini de denetleyeceklerini, gizleyecek bir şeyleri bulunmadığını söyledi.
Başbakan Küçük konuşmasında, “Kadına Şiddet ve Yaşlılar Evlerinin Denetimi Toplantısı” için Danimarka’ya giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi’ye, eşi Gülin Küçük’ün de eşlik ettiğini, ancak masraflarını uçak bileti de dahil kendisinin karşıladığını açıkladı.
ÇAKICI
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, komitelerin görev sürelerinin uzatılmasının UBP’nin taktiği olduğunu ileri sürerek, KTHY’nin batmasından hükümetin sorumlu olduğunu savundu.
Sorumlu olanların hesap vermesi gerektiği görüşünü ifade eden Çakıcı, “bu şirketin eski çalışanlarının mağduriyetleri giderilmeden 250 yeni istihdam yapılmasını” eleştirdi.
“Bu komiteden biz pek de bir şey beklemiyoruz ancak bu olayı açıklığa çıkarmak hükümetin boynunun borcudur” diyen Çakıcı, komite raporunu bekleyeceklerini söyledi.
KÜÇÜK
Yeniden söz alan Başbakan Küçük, işkenceyi araştırmak için ayrı bir komite kurulduğunu ancak Çakıcı’nın bu konuyu da Başbakanlık Denetleme Kurulu’na dahil ettiğini belirterek, “dinlenmiş ancak dersine iyi çalışmamış” dedi.
Başbakan İrsen Küçük, imzalanan protokole göre belli bir istihdam sayısının bulunduğunu belirterek, buna göre Kıbrıs Türk Hava Yolu çalışanlarının 400’ünün birden istihdam edilemeyeceğini, ancak Özelleştirme Yasası tahtında tüm personelin alınabileceğini söyledi.
Sosyal Sigortalar’ın 20 milyonun üzerinde açığı bulunduğunu ve bunu kapatmak durumunda olduklarını belirten Küçük, maaş ödemelerinde yaşanan sıkıntı nedeniyle avans talep edilerek çalışanların gününde ödendiğini anlattı.
Dünya Bankası’nın raporunda KKTC ekonomisinin bugünkü durumuna da yer verildiğine dikkati çeken Başbakan, bu raporda hükümetin yerel bankalardan borçlanamayacağına yer verdiğini vurguladı.
Londra’daki KTHY çalışanlarının durumunun da gündemlerinde bulunduğunu belirten Küçük, yeni hava yolu kurulmasıyla ilgili çalışmalardan da vazgeçilmediğini, bu yöndeki çalışmaların son aşamada olduğunu kaydetti.
EMİROĞLULARI
TDP Milletvekili Mustafa Emiroğluları, komitenin süresinin uzatılması istemini “vatandaşla dalga geçmek ” olarak niteleyerek eleştirirken, komitenin artık işinin bittiğini, yapacak bir şeyi kalmadığını savundu.
SOYER
CTP – BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, KTHY’le ilgili komitenin 1 yılda bir sonuç alamamasını eleştirirken, sorunun sadece bu komiteyle ilgili olmadığını, devletim tüm kademelerinde verimsizlik ve toplumun genelinde bir durgunluk bulunduğunu, “sorun çözme değil mevcudun içinde dahi kısırlık” yaşandığını savundu.
Soyer, iç tüzüğe artık bazı müeyyideler konulması gerektiği; bir komite belli bir sürede üzerine düşeni yapmadığı, belli sorumlulukları yerine getirmediği durumlarda bunun bir karşılığı olması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Eski KTHY çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi için yapılacağı söylenen çalışmaları eleştiren Soyer, bu kişilerin Özelleştirme Yasası çerçevesinde istihdam edilmesini “şantaj” olarak değerlendirdi.
Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ve doğalgaz arama konusuna da değinen Soyer, bu gelişmeler bağlamında Kıbrıs konusu ve görüşme sürecinde hangi aşamada olunduğunu sordu.
TC Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti raporundan alıntılar da yapan Ferdi Sabit Soyer, hükümetin ekonomik verilere dair rapor sunması gerekirken, TC Büyükelçiliği’nin raporlarından yararlanmak durumunda kaldıklarını kaydetti ve hükümeti “kendi elindeki yetki ve sorumluluğa sahip çıkamamakla” suçladı.
Elektrik konusuna da değinen Soyer, trafolarla ilgili ihalenin kendi dönemlerinde Raşit Pertev’in bakanlığı sırasında açıldığını ve projenin doğrudan Türkiye’den geldiğini belirterek, bununla ilgili görüşmeler yapılarak bazı değişikliklere gidildiğini anlattı ve “Bunu yapmasaydık bugün Rum tarafına elektrik verecek duruma gelemezdik” dedi.
Başbakan’ın usulsüzlükten bahsettiğini, ancak teknik konularda iddialar ortaya konulurken olayın geneline bakılarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Soyer, “elektrik kurumunun özelleştirilmesinin gündemde olduğu bir dönemde gündemin değiştirilmeye çalışıldığını” savundu.
DENKTAŞ
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, 8 aydır toplanmayan bu komitenin süresinin uzatılmasına onay vermeyeceklerini belirtirken, topluma önemli hizmetleri geçen İsmet Kotak’a Allah’tan rahmet diledi.
Toplantıdan erken ayrılacağı için Poliçeler konusuna da değinen Denktaş, Birleştirilmiş Poliçeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’nde çağdaş olmayan bir yaklaşım gördüğünü belirterek, yasa önerisinin bir hafta sonraya ertelenerek daha etraflı ele alınmasına imkan sağlanmasını istedi.
HASİPOĞLU
UBP Milletvekili Ertuğrul Hasipoğlu ise, kamuoyunda çıkan bir haberde “Anayasa’nın geçmesine engel olduğuna” dair iddiaya açıklık getirerek, Anayasa’nın 10’uncu maddesinin değiştirilmesi için, tüm partilerin, Anayasa’nın 162’nci maddesinin değiştirilmesi konusunda konsensüs sağladığını anımsattı.
Hasipoğlu, dün gece vefat eden İsmet Kotak’a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a da acil şifalar diledi.
AVCI
ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı; halkın, gençlerin gelecek sorunu bulunduğunu belirterek, uzlaşı aranması gerektiğini; oldu – bittiye getirilen yasaların ilerde sorunlar yaratabileceğini ifade etti.
KTHY çalışanlarının mağduriyetlerinin devam ettiğini, bu kişilerin sadece maaş değil buna bağlı çocuklarının eğitimleri konusunda da sıkıntılar yaşadıklarını belirten Avcı, hükümetin bu kişilere yönelik ciddi adımlar atmasını istedi.
Bu kişiler için ne yapılacaksa destek vermeye hazır olduklarını ifade eden Avcı, ülkenin önünün açılması için geçmesi gerekli yasalar bulunduğunu söyledi.
Avcı, Poliçelerle ilgili yasa önerisinin kendilerine geç ulaştığını ve uzmanlarla görüşme imkanı bulamadıklarını, dolayısıyla bu yasanın bir hafta sonraya ertelenmesi önerisini desteklediklerini kaydetti.
KÜÇÜK
Üçüncü kez kürsüye gelen Başbakan İrsen Küçük, Poliçeler yasa önersiyle ilgili erteleme önerisini değerlendireceklerini söyledi.
Küçük, eleştirileri yanıtlayarak kendisinin hiçbir zaman kısasa kısas şeklinde bir politika gütmediğini söyledi.
KIB – TEK konusundaki eleştirileri de yanıtlarken, dünkü basın toplantısında yaptığı açıklamaları yineleyen Küçük, Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun gündemindeki konulardan bazıları neticelenirken, bazılarının araştırılmasının sürdüğünü ve aceleye getirilmesinden yana olmadıklarını kaydetti.
Başbakan, istihdamlar konusunda ise, 2010’da 831 çalışanın emekli olduğunu belirterek, bütçe yasasına göre de bunun yarısı kadar istihdam yapılması gerekirken hükümetin şu ana kadar 217 kişiyi istihdam ettiğini açıkladı.
Kasım ayında yapılması kararını aldıkları nüfus sayımı için “bolca” geçici personel ihtiyacı doğduğunu da ifade eden Küçük, paket ve bütçe yasasına göre belirlenen sayıyı geçmemek kaydıyla bu yöndeki çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.
Başbakan Küçük konuşmasında, dün gece vefat eden İsmet Kotak’a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a da acil şifalar diledi.
Genel Kurulda daha sonra komitenin süresinin uzatılmasına ilişkin tezkere oyçokluğuyla kabul edildi.