spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Kriz,tur fiyatlarını düşürdü

Seçtiklerimiz

Kriz, tur fiyatlarını düşürdü

İndirimli turlardaki, ekstra harcamalara dikkat.

Ekonomik kriz nedeniyle Kurban Bayramı ve yılbaşından umduğu tatil talebini bulamayan turizmciler, çareyi sömestr için tur fiyatlarını düşürmekte buldu.

Etstur Yurt dışı Turlar Müdürü İbrahim Cenk Okumuş, tur taleplerinin geçen yılki sömestr dönemine göre düşüş gösterdiğini söyledi. Okumuş, “Yüzde olarak belli değil, hala satışlar devam ediyor. Ama istediğimiz gibi hareket yok. Anladığım kadarıyla her yerde var bu sakinlik. Geçen hafta diğer acentelerden arkadaşlarla yurt dışındaydık, inceleme gezisine gittik. Herkes mutsuz. Geçen yıllara nazaran talep az” dedi.

Seyahat acentelerinin bu ortamda vatandaşları tatile çekmek için çeşitli kampanyalar düzenlendiğini anlatan Okumuş, şöyle devam etti: “Sömestr tatilinde çocuklarına güzel bir karne hediyesi vermek isteyen ailelerin, içinde bulunduğumuz ekonomik kriz ortamının da etkisiyle tercihlerini hesaplı seçeneklerden yana kullanacaklarını tahmin ediyoruz.

Bu durumu göz önünde bulundurarak, tüm dünyada yaşanan krizin etkisiyle çalıştığımız tesislerin düşen rakamlarını misafirlerimize yansıtmayı ve misafirlerimize en hesaplı fiyatları sunmayı hedefledik.

Çünkü bu durumun tek çaresi, ucuz fiyatlarla insanları cezbetmeye çalışmak; 99 Euroya Kahire, 89 Euroya Prag gibi.. Daha önce 5 yıldızlı otel için 299 Euroya sattığımız Prag’ı şu anda 199 Euroya satıyoruz. Çok uygun fiyatlar sunmaya çalışıyoruz. 199 Euroya sattığımız 3 yıldızlı oteli şu anda 89 Euroya satıyoruz. Arzı da kısıtlı tuttuk.”

İTALYA YİNE GÖZDE
Son dakikada canlılık olmasını da beklediklerini belirten Okumuş, şunları kaydetti:
“Dönem itibariyle Budapeşte, Mısır, İtalya en çok sattığımız, en çok talep alan turlar. İtalya, Mısır, Orta Avrupa, Uzakdoğu yine talep görüyor ama yavaş gidiyor. Bunda da genel kriz havası hala insanların üzerine korku salmış vaziyette. Herkes ucuz fiyatlara rağmen çekiniyor, beklemede. Belki de bahar aylarını bekliyor insanlar. Çünkü ilginçtir, bizim bahar ayında yaptığımız Sicilya turu yaklaşık 15 gündür satışta, kontenjanlarının yarısı doldu. Anladığım kadarıyla herkes en hesaplı ve ilginç seçeneğin peşinde koşuyor.”

Okumuş, aileleriyle kayak yapmak isteyenlere özellikle Avusturya ve İtalya’yı önerdiklerini dile getirdi.

UÇAK FİYATI TARİFESİ
Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, geçen yılın aynı dönemine göre yurt dışı tur pazarında yüzde 50’ye varan bir daralma olduğunu söyledi.

Kendi kurumlarında marka bilinirliği nedeniyle bu daralmanın yüzde 20 civarında kaldığını ancak yine de krize karşı bazı önlemler aldıklarını belirten Özkar, erken rezervasyonlarda avantaj sağladıklarını dile getirdi.

Özkar, yurt dışı tur paketlerinde, bazı otobüs, otel ve uçak firmalarından aldıkları yüzde 20’lere varan indirimleri fiyatlara yansıttıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Ayrıca, fiyat politikalarımızda uçak firmalarının uygulamış oldukları tarzda bir sisteme geçtik, onların fiyat tarifeleri gibi yaptık. Örneğin bugün bizden 1 haftalık Mısır turu 49 Eurodan başlayan fiyatlarla satın alınabiliyor. Ama uçak yüzde 10 doluluğa ulaştığında fiyat 79 Euro, yüzde 12 dolulukta 99 Euro, yüzde 20 doluluktan itibaren 129 Euro ve yüzde 35 doluluktan itibaren 149 Euro ve son yüzde 10’luk kısım 199 Eurodan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Bu kampanyamızın amacı, ortalama satış fiyatları sayesinde ileriye yönelik turların satışlarını hızlandırıp, gelecek dönemde hangi turların olabileceğini erkenden görebiliyoruz. Bununla birlikte misafirlerimiz, erkenden yurt dışı turlarını satın aldıklarında en kazançlı şekilde turu alabileceklerini biliyorlar, hem misafir hem de biz karşılıklı kazançlı çıkmış oluyoruz.”

Sarp Özkar, vatandaşlara bu dönem yurt dışı turunun yüzde 10’luk kısmının, bahar aylarında çıkılacak turda indirim olarak uygulanması gibi çeşitli promosyonlara da başladıklarını kaydetti.

“KRİZ STRES ATMA İHTİYACI DOĞURUYOR”Özkar, krizin bazı fırsatlar da yarattığını, bu dönemlerde insanların en çok başını dinlendirme ve stres atma ihtiyacı hissettiğini vurgulayarak, vatandaşın uygun fiyatlı turlara yönelebileceğini ifade etti.

Bu dönemde, en güzel kayak merkezlerinde tatil imkanı bulunduğunu anlatan Özkar, “Avusturya’nın dünyaca ünlü kayak merkezleri olan Zell Am See ve Kitzbühel’e 1 hafta için 749 Eurodan başlayan fiyatlarla tur düzenliyoruz. Ayrıca yine dünyaca bilinen İtalyan kayakçı Alberto Tomba’nın yıllarca kayak yaptığı Montecimone’ye de tur paketlerimiz var” diye konuştu.

Bunun yanında Mısır, Prag, Budapeşte, Venedik Karnavalı, Roma, Paris ve Dubai’ye kış ayları boyunca ve Sevgililer Günü’nde turlar bulunduğunu dile getiren Özkar, belirtilen fiyatların tur bedeli olduğunu, havalimanı vergileri, seyahat sigortası, vize ücreti ve yurt dışı çıkış fonuna dair masrafların ayrıca alındığına dikkati çekti.

TURUN KAPSAMINA DİKKAT
Tur operatörlerinden derlenen bilgiye göre, sömestrde mevsim ve bütçe itibariyle en uygun turlar Avrupa ile Kuzey Afrika’daki ülkelere düzenleniyor.

Orta Avrupa’yı görmek isteyenler için Budapeşte-Viyana-Prag ile Roma-Barcelona-Madrid-Lizbon ile sadece Budapeşte, Venedik Karnavalı veya Varşova için turlar, uygun fiyatlı seçeneklerle sunuluyor. İtalya’da, artık klasiklerden sayılan Venedik, Floransa ve Roma’nın 7 gün boyunca görülebileceği turlar 599 Eurodan, Montecimone’ye kayak turu 799 Eurodan başlıyor. Ayrıca, Prag’ta 3 gece 99 Euroya turlar bulunuyor. Roma’ya kış ayları boyunca her Perşembe turlar kalkıyor.

Bunun yanında, sömestrde her gün çıkışlı iki gün süren Paris turu ile Fransa-İtalya-İsviçre gibi üç ülkenin aynı anda gezilebileceği 7 günlük turlar alternatifler arasında yer alıyor. Amsterdam-Brüksel-Paris-Lüksemburg dörtlüsü de tatilde gezilebilecek yerler arasında…

Mısır’da 1 haftalık İskenderiye-Kahire-Sharm El Sheikh tur paketinde 49 Eurodan başlayan çeşitli alternatifler var. Bu fiyatların Sevgililer Günü için de geçerli olduğu belirtiliyor. Bunun yanında Kahire-Nil-Hurghada’yı kapsayan 5 yıldızlı lüks gemide 9 günlük tur 849 Eurodan başlayan fiyatlarla sunuluyor. Tunus’un tarihi ve kültürel zenginliğine 4 günlük gezi tatilinde farklılık yaşamak isteyenler; Fas’ta da Marakeş ve Kazablanka’nın dahil olduğu seyahat aşkların tazelemek isteyenler için. Dubai ise kış boyunca ve Sevgililer Günü’nde 249 Euro.

Asya kıtasına gitmek isteyenlere de 5 gece sürecek St. Petersburg ve Moskova turu 629 Euro civarında. Bangkok-Pattaya-Singapur turları da farklı seçenekler arasında… Amerika kıtasının en fazla merak edilen şehirlerinden New York – Orlando ve Miami ise tek turla 8 günde gezilebilir.

Ancak, vatandaşların tur bütçesini hesaplarken, vize harçları, alan vergileri, turlardaki ekstra geziler ile tur kapsamına dahil olmayan yiyecek ve içecek gibi ilave harcama kalemlerini de dikkate alması gerekiyor.
Ntv-Msnbc

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika