spot_img
spot_imgspot_img
18.1 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Kotil’den heyecanlandıran ‘Milli Muharip Uçak’ açıklaması

Seçtiklerimiz

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil’den heyecanlandıran ‘Milli Muharip Uçak’ açıklaması

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr Temel Kotil, katıldığı bir televizyon programında “Milli Muharip Uçak” (MMU) projesiyle ilgili heyecanlandıran açıklamalarda bulundu. MMU’nun 2023 yılında hangardan çıkacağını belirten Kotil, “Bunun her tarafında radar var. Bu bir uçak değil, savaş sistemi” şeklinde konuştu.

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr Temel Kotil, katıldığı bir televizyon programında savunma sanayii projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Milli Muharip Uçak” (MMU) projesine değinen Kotil, “MMU 5 nesil bir savaş uçağı. Radarlar göremez. Çünkü radyo dalgalarını yutar, yansıtmaz. Hava savunma sistemini geçmek istiyorsanız bu uçağın radyo dalgalarını geri göndermemesi gerekiyor” diye konuştu.

“2023’te hangardan çıkacak”

MMU’nun 2023 yılında hangardan çıkacağını belirten Kotil, “Bunun her tarafında radar var. Bu bir uçak değil, savaş sistemi. Etrafını kolluyor, gelen gidenlere bakıyor” dedi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ)’ın 10 / 11 ton sınıfı genel maksat helikopteri 2024’te uçacak

Kotil; T929 ATAK II’nin “kız kardeşi” T925 İlk Uçuş Tarihini Açıkladı

Döner kanat çalışmaları ile ilgili konuşan Kotil; T929 ATAK II’nin “kız kardeşi” T925 genel maksat helikopterinin 18 Mart 2024 tarihinde ilk uçuşunu yapacağı bilgisini paylaştı.

Hakkında fazla bilgi bulunmayan 10 ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri’ne ilişkin yeni bilgiler veren Temel Kotil, helikopterden bahsederken geçmişte T-925 ismini kullanmıştı. Son açıklamada ise T925 genel maksat helikopterinin 21 kişilik kapasite ve rampaya sahip olacağını aktaran Kotil, helikopterin 11 tonluk T-929 ATAK-II ile ortak güç grubuna sahip olacağını açıkladı. 11 ton kalkış ağırlığına sahip olacak T925 helikopterinin 5 bin beygir (iki motor) kapasitesinde olacak. Kargo bölmesinde ise T925’in top ve askeri araç taşınabilecek. T-925 için ilk uçuş tarihi ise 2025 şeklinde ifade edilmişti ancak Kotil, ilk uçuş için 18 Mart 2024 tarihini işaret etti. T925 helikopterinde GÖKBEY helikopterindeki aviyonik sistemlerinin ve belki geliştirilmiş versiyonu olacak. GÖKBEY ile benzer bileşenleri ile başta geliştirme ve üretim olmak üzere teslimat sonrasında ise kullanıcıya bakım idame ve onarım gibi süreçlerde kolaylıklar sağlanacak.

Temel Kotil, 11 tonluk ATAK II taarruz helikopterinin 2022 yılı içerisinde motor çalıştıracağını, pervanelerini döndüreceğini açıklamıştı. Kotil daha önceden Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-II’nin motorlarının Ukrayna’dan geleceğini ve bu bağlamda sözleşme imzalandığını da açıklamıştı.

T929 ATAK II ile birlikte T925 genel maksat helikopterinin ANADOLU LHD’de kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Mevcutta ANADOLU sınıfındaki ve benzeri platformlarda ağır sınıf taarruz ve genel maksat helikopterleri konuşlandırılmasına yönelik bir yaklaşım söz konusudur. Ağır sınıf daha yüksek mühimmat / taşıma kapasitesinin yanında deniz duruşu yüksek platformlar olarak daha zor deniz koşullarında görev icra edebilmektedir.

Kotil: ’18 adetlik Hürjet için ihale süreci var

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr Temel Kotil, yaptığı açıklamada “Malezya ile 3 tanesi Türkiye’de, 15 tanesi Malezya’da üretilmek üzere 18 adetlik Hürjet için ihale süreci var. İnşallah olumlu sonuçlanır.” ifadelerine yer verdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika