spot_img
spot_imgspot_img
20.7 C
İstanbul
Cuma, 20 Eylül 2024

Kocaeli’de termal turizm atağı

Seçtiklerimiz

Gölcük ilçesinde Roma döneminin özeliklerini yansıtan 2 bin yıllık hamam kalıntılarının bulunduğu alanda inşa edilecek termal tesisin temeli atıldı.

Yazlık Mahallesi’nde düzenlenen törende konuşan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, kentlerin tanıtımında, gelişiminde yalnızca bir sektöre, sanayiye bağlı kalmanın yeterli olmadığını belirterek, turizm ve diğer sektörlerle de gelişimin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Kocaeli’nin turizm anlamında ciddi potansiyeli bulunduğuna işaret eden Topaca, şöyle konuştu:

”Bu kaplıcanın 2 bin yıllık tarihi var. Kültürel zenginliğimize katkı yapması anlamında önemli bir proje. Kocaeli’nin ve Gölcük’ün imajını, ‘sanayi kenti’ imajından, ‘kültür kenti’, ‘turizm kenti’ imajına kaydırması anlamında bu tesis önemli. Kent imajına katkı anlamında diğer belediye başkanlarımıza da bir çağrı yapmak istiyorum. Kültür ve Tabiat Varlıkları katkı payını bu tür projelerde kullanma konusunda her zaman hazırız. Başiskele’de de bir tarihi yapının turizme kazandırılması planlanıyor. Askeri alan içinde bulunan ‘çuhahanenin’ restorasyonu için gerekli çalışmayı başlattık. Kentimizin kültür kenti imajını kuvvetlendirmek istiyoruz.”

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ise belediyeciliğin halkla kurulan gönül köprüsüyle örtüşmesi ve bütünleşmesiyle başarılı hizmetlerin ortaya çıktığını ifade etti.

Belediyecilik yönetiminde kolektif anlayışı, ortak aklı, ekip ve takım ruhunun ortaya konulmasıyla başarının geldiğini dile getiren Ellibeş, Yazlık Ilıcası’nın yeni keşfedilmediğini, Roma dönemine uzanan tarihsel bir geçmişi bulunduğunu, yakın tarihe kadar bölgenin turizme kazandırılması için çeşitli çalışmalar olduğunu anımsattı.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) ekiplerinin 600 metre derinliğinde 2 kuyu açtığını ve saniyede 60 litre debili su bulunduğunu hatırlatan Ellibeş, ”Yerin altındaki bu yeri gün yüzüne çıkarıp, halkımızla paylaşmak istedik. Burası arkeolojik sit alanı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı ziyaret ederek, fikrimizi paylaştık. Öncelikle arkeolojik kazının yapılmasını istedi ve oluşturulacak projenin Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu’nca onaylanmasından sonra inşaata başlayabileceğimizi söyledi” diye konuştu.

”Deri hastalıkları, sedef olmak üzere, romatizmal pek çok hastalığı tedavi ettiği biliniyor”

Kocaeli Müze Müdürlüğü kontrolünde arkeolojik kazı yapıldığına işaret eden Ellibeş, tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılmasının ardından proje oluşturularak çalışmalara başlandığını kaydetti.

Ellibeş, ”Bu projenin yalnızca Gölcük’ün olmadığını açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum. Bu aynı zamanda Başiskele’nin, Kocaeli’nin projesi” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Buradaki suyun başta deri hastalıkları, sedef olmak üzere, romatizmal pek çok hastalığı tedavi ettiği biliniyor. Bunun tescillenmesi, ruhsatlanması amacıyla da Sağlık Bakanlığı’na müracaatımız oldu. Hijyenik, özel çamur havuzları bulunacak. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’ndan lisanslı 6 kuruluş var, inşallah yedincisi biz olacağız.”

Törenin sonunda protokol üyeleri iş makineleriyle temele harç döktü.

Tarihi Roma yolu ve Roma dönemine ait su kanallarının bulunduğu bölgeye 150 metre uzaklıkta inşa edilecek tesislerde yetişkin, çocuk ve engellilerin kullanabileceği 2 termal havuz, hamam, masaj salonları, saunalar ve çamur havuzlar yer alacak.

Tesisin gelecek yıl hizmete girmesinin planlanıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika