spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Kazdağları ‘Ateş Kuşları’na emanet

Seçtiklerimiz

Orman Genel Müdürlüğü ile Türk Hava Kurumu (THK) arasında imzalanan anlaşma gereği temin edilen CL 215 Canadair tipi iki uçak, orman yangınlarına karşı geçen ay Kocaseyit Havalimanı’nda konuşlandırıldı.

AA’da yer alan habere göre ;Saatteki hızı 290 kilometreye kadar ulaşabilen, 4 bin 450 metre yüksekliğe çıkabilen bu uçaklar, havada 5 saate kadar kalabiliyor ve sorumlu olduğu bölgedeki yangına çok kısa sürede müdahale edebiliyor.

Orman yangınlarına karşı en büyük silah olarak gösterilen amfibik uçaklar, deniz, göl, baraj ve karada gidebiliyor.

Boş ağırlığı yaklaşık 12 ton olan yangın söndürme araçlarının, 6’şar ton su kapasitesinin yanı sıra manevra yaptıkları deniz ya da barajdan 1-2 dakika içinde depolarını doldurup yeniden havalanabilme özellikleri de bulunuyor.

Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde kullanılacak olan ve 1 Ekim’e kadar Kuzey Ege ile Kazdağları’nda çıkabilecek yangınlara müdahale edilecek uçakların her birinde iki pilot ile birer orman teknisyeni ve uçuş teknisyeni görev yapıyor.

"Ateş Kuşları" olarak nitelendirilen söndürme uçakları, belirli aralıklarla eğitim ve keşif uçuşları yapıyor. Bu uçuşların birine katılan Anadolu
Ajansı (AA) ekibi, uçakları, denizden su alırken ve ormanlık alana bırakırken görüntüledi.

"UÇAKLARIMIZIN GÖREV ALANI, BALIKESİR VE ÇANAKKALE AĞIRLIKLI OLACAK"
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu uçakların denizden hareket ederek su aldığını ve yeniden hızla havalanabildiğini söyledi.

"Ateş Kuşları"nın, Sındırgı, Manyas, Bandırma ve Dursunbey ilçelerindeki barajlardan da su alabildiğine dikkati çeken Yalçın, şöyle konuştu:

"Uçaklarımızın görev alanı, Balıkesir ve Çanakkale ağırlıklı olacak. Bunun dışında bölgemize yakın olan İzmir Bölge Müdürlüğünün Bergama alanına da müdahale edebileceğiz. Uçaklarımız, Balıkesir merkeze 15, Bergama’ya 17 ve Çanakkale merkeze 18 dakikada ulaşabiliyor. Yangınlarda hızlı müdahale çok önemli ve buna paralel olarak uçaklarımızın kısa sürede yangın noktalarına ulaşabilmesi büyük önem taşıyor. Ormanlar, ürettikleri oksijen ve faydaları düşünüldüğünde bütün ülkelerin, dünya insanının ortak malıdır. Bunun için vatandaşların, ormanda herhangi bir duman, yangın gördüklerinde 177’yi aramasını istiyoruz. Piknikte yakılan ateşin söndürülmemesi veya atılan bir izmarit, çok kötü sonuçlar doğurabilir."

Edremit Orman İşletme Müdürü Mehmet Demirbağ ise bu uçakların, bilinenin aksine sadece su değil, gerektiğinde köpük atarak da yangınlara müdahale edebildiğini anlattı.

THK CL 215 pilotlarından Bülent Çetin de Kuzey Ege ile Kazdağları’nda yangın riskinin yüksek olduğunu ve uçakların ihbar sonrası çok kısa sürede hazırlanarak uçuşa geçebildiğini dile getirdi.

Çetin, Kanada yapımı olan ve THK envanterinde bulunan CL 215 uçakların, 2008 yılında bu yana Türkiye’de orman yangınlarını söndürmek için kullanıldığını sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika