spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Kayı Grubu Ürdün’de havayolu şirketimi kuruyor?

Seçtiklerimiz

KAYI Grubu’nun Almanya merkezli olarak faaliyet gösteren tur operatörü GTI Travel sezon başında iflasını açıklamış, aralarında Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu’nun da bulunduğu Alanya turizmcilerinin 20 milyon Euro’luk alacaklarıyla ortada kaldıkları iddia edilmişti. GTI’nin patronu Talha Görgülü’den ise uzun süre haber alınamadığı ileri sürülmüştü.

15 UÇAKLIK FİLOSU VARDI

SKY Havayolları, 3 Haziran’dan itibaren uçuşlarını durdurma kararı aldı. Bir dönem 15 uçaklık filoya kadar ulaşan SKY Havayolları, son aylarda girdiği çöküş sürecinden çıkamadı. Hızla filosundaki uçakları iade eden ve çalışan sayısını bir yıl gibi kısa bir süreçte 750’den 350’ye kadar düşüren SKY Havayolları, mali durumunu bir türlü düzeltemeyince iflasın eşiğine geldi.

30 MİLYON EURO’YA SATACAKLARDI

Kayı Grubu bünyesindeki GTI Travel ve SKY Havayolları’nın eş zamanlı olarak iflas durumuna gelmesinden kısa süre önce Görgülü ailesinin, şirketleri kurtarabilmek için çözüm arayışlarına girdiği ancak bu girişimlerin işe yaramadığı öğrenildi. Ellerindeki Adam&Eve oteli ve Antalya’daki merkez binasını satarak krize çözüm üretmeye çalışan Görgülü ailesi, bu sürede şirketi satışa da çıkardı. Şirketin 30 milyon Euro değerindeki 5 uçağına ise talip çıkmadığı iddia edildi.

SİPARİŞ UÇAKLARI ALAMADILAR

2001 yılında Boeing 737-400 tipi bir uçakla ve bir milyon dolarlık yatırımla yola çıkan SKY Havayolları, 4 yıl önce Boeing 737-900ER tipi uçağın da dünyadaki ilk müşterisi olmayı başardı. Boeing’in yeni modelini bir önceki model olan Boeing 737-800’den bile daha ucuza mal ederek önemli bir iş başaran ve 2’si opsiyonlu 5 adet 737-900ER sipariş eden SKY Havayolları, ilk iki uçağı teslim aldı ancak maddi olanaksızlıklar yüzünden kesin sipariş edilen 3’üncü uçağı ve 2 adet opsiyonlu uçağı alamadı. Teslimat sırası gelmesine rağmen üçüncü Boeing 737-900ER uçağını teslim alamayan SKY Havayolları, uçağı Kuveyt merkezli leasing firması Alafco’ya verdi.

PARALAR İSPANYA’YA

15 uçaklık filoya ulaşılmasına rağmen bir yıl içinde hızla irtifa kaybeden SKY Havayolları’nın çöküşüne ilişkin farklı iddialar ortaya atıldı. Yanlış yönetimin yanı sıra SKY Havayolları’ndan kazanılan sıcak paranın farklı yatırımlara yönlendirildiği iddia edilirken Görgülü ailesinin İspanya’da otel yatırımı yaptığı da öne sürüldü.

ÜRDÜN’DE ŞİRKET Mİ KURUYORLAR?

Öte yandan, Kayı Grubu bünyesindeki GTI Travel’ın Almanya’da yerel mahkemeye yaptığı iptal başvurusunun eksik evrak olduğu gerekçesiyle geri çevrildiği öğrenildi. SKY Havayolları’nın da şu günlerde iflas başvurusunda bulunmaya hazırlandığı belirtilirken Görgülü ailesinin, Ürdün’de bir havayolu şirketi kurmak için kolları sıvadığı iddiası kafaları karıştırdı. Ürdün’de SKY Angels adıyla bir havayolu kurmak için yola koyulduğu kaydedilen Görgülü ailesinin, filoda kalan bazı uçakları da bu şirket adına uçuracağı iddia edildi. Bu arada SKY Havayolları filosunda bulunan 5 uçaktan biri daha leasing firmasına iade edildi. Dün teslimat uçuşu için Antalya’dan ayrılan TC-SKD kuyruk tescilli Boeing 737-400 tipi uçağın filodan ayrılmasıyla filodaki uçak sayısı da 4’e düştü.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika