spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Kapitalist sistemin merkezi HAVAŞ

Seçtiklerimiz

info@airnewstimes.com

Geçen köşe yazımda belirttiğim gibi bir sonraki yazımda havaş çalışanlarını köşe yazıma alacağım demiştim ve bugün köşe yazımda havaş ‘tan ve havaş çalışanlarından 1933’ten bugüne kısaca değinmeye çalışacağım.

Türkiye’nin ilk Yer Hizmetleri Şirketi olan Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş. (Havaş), 1933 yılında devlet tarafından, havayollarına yer hizmetleri ve ikram hizmeti verilmesi amacıyla kuruldu sonra Şirketin ikram hizmetleri 1987 yılında USAŞ adı altında ayrılarak özelleştirilirken, yer hizmetleri bölümü Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş. adı altında faaliyetlerine devam etme kararı aldı

Tabikki zamanla perfonması ve hizmeti ile göz dolduran havaş Özelleştirme kapsamına alındı.

**1995 yılında Ciner Grubuna dahil edilir

**1998’de Swissport Havaş’ın % 40 hissesini satın alır ( % 60 Ciner Grubunda kalır)

**2005 yılında TAV Havalimanları Holding tarafından Ciner Grubu’nun elinde buluna % 60’lık pay satın alınır ( Bu durumla TAV-Swissport ortaklığı başlar )

**Zamanla Swissport elindeki %40’lık payı tekrar Ciner grubuna satar (Bu durumla TAV-Ciner ortaklığı başlar)

** 2007 yılında Ciner Grubu elinde olan %40 payı TAV Holding’e satması ile yer hizmetlerinin tamamı TAV Havalimanları Holding’e bağlı bir yer hizmeti kuruluşu olarak kalır.

TAV, vermiş olduğu yer hizmetlerinden ötürü çok büyük ödüller almıştır.Kuruluşundan bu yana bu sektör devlet eli ile kurulur ama ne yazıkki zamanla kapitalist sistem ve kapitalist sistemle nemalanan kişiler burada insanlarımızı minumum fiyatlarla ve çalışma saatleri dışında fazla çalıştırarak haklarını gasp etmeye çalışmışlardır. Bu sektörün kapitalist sistemi ilgi çeker ve Özelleştirme İdaresi’nden 31 Ağustos 2000 tarihinde “En İyi Özelleştirme” Sertifikası alır.Yani yola devam ,kapitalist sisteme devam,paragözlüğe devam ve insanları köle diye çalıştırmaya devam  sizinleyiz ve sonuna kadar arkanızdayız yeterki halkımız iş yok demesinler diye….

İşte değerli okuyucularımız devlet elinde olan bu hizmet  sektörü zamanla kapitalist sistemin eline geçer ve %100 devletimizin öz malı olan bu kurumlar zamanla bu düşünce hakim olur  ve bu sistemi zamanla , sinsice yaymak için planlar yapılır ve yukarda yazdığımız gibi sonunda hedefine ulaşılır .

Bununla yetinmediler  ve son olarak TAV Havalimanları Holding, Havaş'ın yüzde 35 oranındaki hisse satışını İş Girişim ve HSBC Principal Investments sattı.Evet değerli okuyucularımız devlet elinde %100 Türk Malı zamanla parçalanıyor,sonra özelleştiriliyor sonra kapitalist sistem kuruluyor bu sistem devletten ödüller alıyor buraya kadar her şey hoş diyelim yiyen ezen senin içinden ama bakın zamanla bu yerler kimlere peşkeş çekilmekte ve satılmakta gerçekten üzülmemek bunları sizlerle paylaşmamak bu sektörde havacılık hizmeti veren ve sizlere hep nesnel,ilkeli ve doğru haberi vermeye özen gösteren bir havacılık sitesi yöneticileri ve çalışanları adına utanç verici ve bizleri derinden sarsacak bir durum olurdu elbette…..

Havaş’ın geçmişini kısaca öğrenmiş oldunuz, bundan sonraki geleceğinede son noktayı koyduk.Şöyle düşünebilirsiniz ülkemizde doğan bir Müslüman-Türk gencinin zamanla nasıl Hristiyanlaştırıldığına ve ülkesine kin nefret beslemesine şahit olduğunuz gibi..

HAVAŞ, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bodrum, Dalaman, Gaziantep, Trabzon, Kayseri, Konya, Şanlıurfa, Sivas, Adıyaman, Muş, Elazığ, Batman ve Nevşehir’’de toplam 18 havalimanında yer hizmeti vermekte bu ne demektir bilirmisiniz ? Bunun cevabınıda siz değerli okuyucularımıza bırakıyoruz..

Havaş tarafından verilen Hizmetler neler peki

* Yolcu Hizmetleri Servisi

  • Yolcu kabul ve bagaj işlemlerinin yapılması

  • Kayıp bagaj, hasarlı bagaj ve transfer bagaj işlemleri

  • Gelen yolcuların karşılanması ve terminal çıkışına yönlendirilmesi

* Kargo ve posta Hizmetleri

  • Ekipman

  • Ayrım

  • Gümrük işlemleri

  • Kayıp kargo işlemleri

  • Aktarma ve transit işlemleri

*Ramp Hizmetleri

  • Uçağın karşılanması ve park ettirilmesi

  • Uçağın boşaltılması ve yüklenmesi

  • Ekipman temini

  • Jeneratör, Isıtma, Soğutma ve uçağa itme araçlarının hizmetinin verilmesi

  • Kabin içi ve dış temizliği

  • Uçağa tuvalet ve su servisinin verilmesi

  • Uçağın kötü hava koşullarında buzdan arındırılması ve buzlanmayı önleyici tedbirlerin alınması

  • Uçak ve yolcu terminali arasında yolcu ve mürettebat taşımacılığı

  • Palet, konteynır ve diğer birim yükleme ekipmanlarının muhafazası

*Uçuş operasyon yük kontrol ve haberleşme hizmetleri

  • Uçak hizmet koordinasyonunun sağlanması

  • Uçuş dökümanlarının hazırlanması ve dağıtımı (Gümrük beyanı, yükleme formu, manifesto, hava raporu, uçuş planı v.b.)

  • Yük kontrolünün sağlanması, ağırlık ve denge hesaplarının yapılması

  • Uçuş permi ve havalimanı slot başvuruları

  • Yakıt ve ikram şirketleri ile koordinasyonun sağlanması

*Temsil yönetim hizmetleri

  • Devlet kuruluşları ve özel kurumlarla işlemlerin takibi

  • Üçüncü taraflar ile havayolu arasında bilgi akışı sağlanması

  • Garantörlük

Son olarak bu haberimizi sizlerle daha önce paylaşmıştık. THY, yer hizmetleri için kurduğu Turkish Ground Service (TGS) adlı şirketi için yaptığı ortaklık görüşmelerinde TAV Havalimanları Holding bünyesindeki Havaş’ı yüzde 50 ortak seçmişti.

Havaş çalışanlarını çok iyi anlamak ve çok iyi analiz etmek gerekir bu sektöre hizmet verenler her yönü ile bir kapitalist sistemin merkezine takıldı. Ülkemizde fazla derecede olmayan işsizlik şuan hat safhada ve tamamen kapitalist sistemle yönetilmeye çalışmakta. Havaş çalışanlarının çalıştıkları fazla mesailer verilmemekte, çalışanlar işten çıkarılma korkusu ile seslerini duyuramamakta ve aylık 500-750 TL gibi asgari ücretlerle 8 saatten fazla çalıştırılmakta ve hakları yönetimce veya yönetimce bilinmeyen kişilerce gasp edilmektedir.İstanbul gibi bir şehirde 500TL sadece 1+1 veya 2+1 gibi nemli-sobalı ve bodrum katlarına ödenen kira fiyatları sadece…

 Bu çalışanlar ne yiyecek? ne içecek? nasıl düşünecek? nasıl bir gelecekten bahsedecek? Tabik ki bunları sıcak yatağında yatanlar hiç düşünemezler veya düşünmek istemezler.

Değerli okuyucularımız bu şekilde çalıştıranlar bir robot bir köle gibi kullanılmak isteniliyor..Umarım yazımı okuyanlar bu sistemin yanlışlığını ve acısını hissederek elini vicdanlarına koyup tekrar düşünmeye başlarlar..

Başka bir TÜRKİYE YOK. Bu güzelim insanlar başka bir ülkede de YOK.

Ülkemizi kapitalist sistemle yürütmek isteyenler ve bunlara dışarıdan güç ve finansman sağlayan dış mihraklar elbet bir gün yarattıkları bu sistemin içinde boğulup gideceklerdir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika