spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

JetBlue’un Spirit Airlines Satın Alma Planı Federal Mahkeme Kararıyla Engellendi

Seçtiklerimiz

Rekabet Endişeleri: Spirit Airlines Hisseleri Düşerken JetBlue Kazanç Sağlıyor: Birleşme Yasağı Kararı Açıklandı

ABD Federal Mahkemesi Yargıcı William Young, JetBlue’un Spirit Airlines’ı 3.8 milyar dolarlık bir anlaşma ile satın almasını engelledi.

16 Ocak 2023 tarihinde açıklanan yeni karar, ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) birleşmenin azalan rekabet ve artan fiyatlar yoluyla bilet alıcılarına zarar vereceği pozisyonını destekliyor.

Spirit Airlines, Şubat 2022’de Frontier Airlines’ın düşük maliyetli taşıyıcıyı satın almak için ilk hamlesini yapmasından bu yana gündemdeydi, ancak birkaç hafta sonra JetBlue’un karşı teklifi ile izlendi. Mart 2023’te Adalet Bakanlığı, birleşmeyi durdurmak için bir rekabet karşıtı dava açtı ve bunun en çok fiyat duyarlı halkı olumsuz etkileyeceğini iddia etti. Bu argümanın temeli, Spirit Airlines’ın pazarın düşük maliyetli, hizmetsiz segmentindeki mevcut koltukların yaklaşık yarısını oluşturduğu ve daha üst düzey JetBlue ile birleşmenin birçok rotada azalmış bir teklifi ve pahalı biletleri temsil edeceği düşüncesidir.

JetBlue ve Spirit Airlines, bu karşı çıkışa itiraz etmiş ve bu birleşmenin ülkenin “büyük dört” havayolu şirketine (American, Delta, United ve Southwest) karşı güçlü bir alternatifin ortaya çıkmasını engelleyeceğini belirtmiştir. Yargıcın kararı açıklandıktan hemen sonra Spirit Airlines’ın hisseleri %48 oranında düşerken, JetBlue’un hisseleri %5 oranında arttı.

İki havayolu, bu uzun süren hukuki mücadelede bir sonraki adımlarını değerlendirmek üzere oldukları söylenmektedir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika