spot_img
spot_imgspot_img
13.3 C
İstanbul
Pazartesi, 29 Nisan 2024

Japonya’nın baş aşağı duran SLIM ay aracı çalıştı ve yeni fotoğraflar çekiyor

Shioli Krateri'nde bilim çalışmaları devam ediyor.

Seçtiklerimiz

Japonya için Ay’a ilk inişi gerçekleştirdikten on gün sonra, SLIM ay aracı baş aşağı geldikten sonra aniden yeniden uyandı.

SLIM ya da Ay’ı Araştırmak için Akıllı Lander görev operatörleri 19 Ocak’ta Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) için Ay’a ilk inişi başarıyla gerçekleştirdi. Ancak SLIM’in güneş panelleri gölgede kaldı ve pilleri bittiğinde küçük ay aracı hızla sessizliğe gömüldü.

JAXA yetkilileri iniş sırasında, güneş yüzeydeki iniş aracına ulaştığında, iniş aracının tekrar evi arayacağı umudunu taşıdıklarını söylediler. Bu güven karşılık buldu.

JAXA yetkilileri, eski adı Twitter olan ve Google tarafından Japoncadan otomatik olarak çevrilen X’te yaptıkları açıklamada, SLIM’in 28 Ocak Pazar günü evi aradığını ve mühendislerin hızlı bir şekilde operasyonlara yeniden başladığını belirtti.

“MBC ile bilimsel gözlemlere hemen başladık ve ilk ışığı başarıyla elde ettik,” diyen JAXA açıklamasında “ilk ışık”, görüntü almak için bir aracın ilk kullanımına atıfta bulunuyor. Planetary Society’ye göre MBC, Çok Bantlı Kamera, yansıyan güneş ışığının ışık imzalarını veya spektrumlarını analiz ederek olivin bileşimi için Ay yüzeyini araştırmak üzere tasarlanmıştır.

Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) iniş aracı tarafından 28 Ocak 2024’te görüntülenen kayalar ve kayaların göreceli boyutlarına yakın köpek lakapları. (Resim kredisi: (JAXA, Ritsumeikan Üniversitesi, Aizu Üniversitesi) )

Olivin, bizimki gibi kayalık dünyaların erken güneş sistemi oluşumuna dair bir ipucu olabilir. Nature dergisinde 2010 yılında yayınlanan ve JAXA’nın da katıldığı bir makalede, bu mineralin Dünya’nın mantosunun ana parçalarından biri olduğu ve “kabuğun nispeten ince olduğu” Ay bölgelerinde yoğunlaşma eğiliminde olduğu belirtiliyor. Bu bölgelerden biri de NASA, Japonya ve ABD liderliğindeki Artemis Anlaşması kapsamındaki diğer ülkelerden oluşan bir koalisyonun 2020’lerin sonlarında astronot göndermeyi planladığı Ay’ın güney kutbu.

SLIM’in iniş alanı, Mare Nectaris veya Nektar Denizi içinde eski çarpışma molozlarıyla dolu bir bölge olan Shioli Krateri’dir. CNN’e göre görevin iniş alanı Mare Tranquillitatis’in (Huzur Denizi) yaklaşık 200 mil (322 kilometre) güneyinde yer alıyor. Sükûnet Denizi, 1969 yılında Apollo 11’in ilk Ay astronotlarının indiği yaklaşık ekvatoral bir iniş alanıdır.

Yetkililer İngilizce yaptıkları basın açıklamasında SLIM’in Pazar günü iniş bölgesinin fotoğraflarını gönderdiğini ve JAXA’nın şu anda “ilgi çekici kayaları ayırdığını, her birine bir takma ad verdiğini ve göreceli büyüklüklerini isimlerle sorunsuz bir şekilde iletmeyi amaçladığını” belirtti.

Görseldeki takma adlar, küçük “oyuncak kaniş “ten büyük ve güçlü “Aziz Bernard “a kadar, köpek cinsine göre büyüklüğü çağrıştırıyor gibi görünüyor.

Yakında daha da iyi bir bilim mümkün olabilir: Basın açıklamasında, “Güneş ışığı durumu iyileştiğinde ve SLIM güneş dizisi tarafından üretilen güçle toparlandığında, 10 bantlı yüksek çözünürlüklü spektroskopik gözlemleri derhal yapmak için hazırlıklar devam ediyor” denildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika