İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve savunma sanayisinde faaliyet gösteren firmalarla birlikte geliştirilen insansız hava aracı, 200 kilometrelik bir mesafede tarama yapabilecek.
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı ve ROTAM Proje Yürütücü Yardımcısı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, İnsansız hava aracı projesine 4 yıl önce başladıklarını aktararak insansız helikopterin uzaktan kumanda ve oto-pilot yöntemiyle çalışabileceğini, yaklaşık 2 saat aralıksız havada kalabilecek helikopterin 200 kilometre mesafe kat edebileceğini dile getirdi. Aslan, şunları söyledi: “Özellikle sınır güvenliği, mayın taraması, keşif gözetleme gibi görevler için oldukça uygun. Helikopterin en önemli özelliği havada sabit kalabilmesi. İnsansız hava araçları kalkmak ve inmek için özel bir piste ihtiyaç duyarlar. Helikopterin ise böyle bir zorunluluğu yoktur. Coğrafyanın yeterince bilinmesi halinde sisli ve bulutlu havalar sorun değil. Basın ve polis tarafından da kullanılabilir.”
Helikopterin toplam kalkış kütlesinin 90 kilo, taşıma kapasitesinin 25 kilo, uzunluğunun 4 metre, yüksekliğinin 1 metre olduğunu ifade eden Aslan, şunları söyledi: “Deniz seviyesinde uçuş tavanı 3000 metre. Kapsamlı bir gece gündüz termal kamerayı alabiliyor. Bu helikopterin bir kaç katı büyüklüğünde daha kapsamlı bir helikopter yapabiliriz.”