spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

İstanbul Havalimanı, DHMİ’ye Ek 39 Milyon Euro Ödeme Yaptı

İstanbul Havalimanı'nın öncü işletmecisi İGA, salgın dönemine rağmen devlet garantisini aşarak DHMİ'ye yüksek ödemeler yaparken, 2024 için hedeflediği yüzde 13'lük büyüme ve yabancı ortaklık konusundaki iddiasını paylaşıyor.

Seçtiklerimiz

Salgın döneminde, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), havalimanı işletmecilerine destek amacıyla Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile alınan kiralarda erteleme kararı almıştı. İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen yıl değerlendirmesi toplantısında, İGA’nın CEO Vekili Selahattin Bilgen’e, sosyal medyada sıkça tartışılan konulardan biri hakkında sorular yöneltilmiştir.

Bilgen, birkaç ay öncesine kadar mali işlerin başında olduğunu belirterek geçen yıl DHMİ’ye 578 milyon Euro ödediklerini ifade etti. Bilgen, “2019 ve 2023, devlet yolcu garantisini aştığımız yıllar oldu. Arada, salgın dönemi gibi faktörler bulunuyor. Örneğin, geçen yıl DHMİ’ye 578 milyon Euro’yu aşkın bir ödeme yaptık. Bu miktarın 39 milyon Euro’luk kısmı devletin havalimanı için verdiği yolcu garantisini aştığımız için ödendi” dedi.

İGA, 2024 için yaklaşık yüzde 13’lük bir büyüme öngörmektedir. 2023’te 76 milyon yolcuya ev sahipliği yaparken, 2024 için hedef 85 milyon yolcu ve yaklaşık 531 bin uçak getirmeyi planlamaktadır. Bilgen, yüzde 13’lük büyümeyi oldukça agresif bulduğunu ifade etti.

Havacılık sektöründeki yabancı ortaklık trendine değinen Bilgen, İGA için bu tür taleplerin geldiğini ancak yönetim kurulu tarafından geri çevrildiğini belirtti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika