Avrupa’da 2020’de en çok yolcu taşıyan havalimanı İstanbul Havaalanı ilk sıraya yerleşti, ikinci ise Sabiha Gökçen oldu.
Avrupa’da Covid-19 salgını yüzünden hava ulaşımı 2020 yılında 25 yıl geriye gitti ve uçak seferlerinde taşınan yolcu sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 70,4 düştü. En çok yolcu taşınan havaalanlarının sıralaması değişti ve İstanbul Havaalanı ilk sıraya yerleşti.
Türkiye ve Rusya en az etkilenen ülkeler içinde
2020 yılında en çok yolcu taşıyan havaalanları içinde ilk beş değişirken, daha önce 5. sırada yer alan İstanbul Havaalanı ilk sıraya Sabiha Gökçen ise ikinci sıraya yerleşti.
SIRALAMA DEĞİŞTİ
2019 yılına kadar ilk dört içinde yer alan Londra-Heathrow, Paris-Charles-de-Gaulle, Hollanda Amsterdam-Schiphol ve Almanya Frankfurt havaalanları ilk dörtteki yerlerini kaybetti.
SABİHA GÖKÇEN’İN YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR
2020’de ikinci sıradaki Sabiha Gökçen’in ardından Moskova’daki Cheremetievo, Domodedovo ve Vnoukovo havaalanlanları 3, 4, ve 5. sırada yer aldı.
Yolcu sayısı, geçen yıl Covid-19 yüzünden uzun süre seferlerin kaldırılmasını ardından 728 milyona düştü.
Uluslararası Havaalanları Konseyi’nin (ACI) Avrupa şubesi tarafından verilen bilgiye göre, 2019’da 2,4 milyar olan yolcu sayısı, geçen yıl Covid-19 yüzünden uzun süre seferlerin kaldırılmasını ardından 728 milyona düştü.
Avrupa havaalanları 1995 yılındaki rakamlara geri döndü
ACI Genel Direktörü Olivier Jankovec yaptığı açıklamada, “Avrupa havaalanları 1995 yılındaki rakamlara geri döndü, hiçbir sektör bu duruma dayanamaz.” dedi ve devletlerin sektöre daha fazla mali destek sağlaması gerektiğini kaydetti.
ACI verilerine göre AB içindeki uçuşlar yüzde 73 oranında düşerken, AB sınırındaki ülkelerde seferler yüzde 61,9 oranında düştü.
Türkiye ve Rusya, uçak seferlerinden göreceli olarak daha az etkilenen ülkeler içinde yer aldı.
ACI raporunda, Avrupa’da krizden en ağır darbeyi AB üyesi ülkelerdeki havalimanlarının aldığına işaret edilerek Türkiye ve Rusya gibi merkezi konumlu havalimanlarının Batı Avrupa’ya göre krizden daha az etkilendiğine işaret edildi.
AB içindeki havalimanlarında yolcu trafiğindeki azalma oranı yüzde 73’ü bulurken AB’ye dahil olmayan ülkelerde yüzde 61,9 olarak kaydedildi. Türkiye ve Rusya iç pazarının büyüklüğü ve görece dayanıklılığı ile bu ülkelerde seyahat ve kapanma kısıtlamalarının daha yumuşak tutulmasının sonuçlarda rol oynadığı belirtildi.