spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Irak’ın hava yasağı şimdilik kalktı

Seçtiklerimiz

Irak yönetiminin Türk uçaklarının havaalanlarına inmesini yasaklamasından sonra Türk havayolu şirketlerinin 24 saat süren ırak’a uçamama sorunu şimdilik çözüldü. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yazılı olarak yaptığı açıklamada, Iraklı yetkililerle yapılan görüşmeler sonunda Türk uçaklarına uygulanan uçuş yasağını bir hafta süreyle kaldırıldığını belirtti.
 
Irak Ulusal Petrol Şirketi SOMO’nun, Türk şirketlerine olan borcu nedeniyle Türk şirketleri, SOMO aleyhine yerel mahkemelerde alacak davası açınca mahkeme, alacakların tahsili için Irak Devleti’ne ait malların haczine karar verdi. Irak Havayolları’na ait uçaklara da el koyulması gündeme gelirken haciz ve el koyma kararı nedeniyle Irak Havayolları’na ait uçakların, Türkiye’ye uçuşlarında kriz yaşanmaya başlandı.

Borca karşılık Irak Havayolları’na ait uçaklara da el koyma kararı gündeme geldi. Bunun üzerine Irak da Türk uçaklarına Irak hava sahasını kapattı. Başta THY olmak üzere Irak’ın değişik şehirlerine sefer yapan özel havayolu şirketleri Irak’a kısa bir süre uçamadı. Yaklaşık 24 saattir süren krizin ardından yapılan karşılıklı görüşmeler sonunda bu akşam saatlerinde krizin çözülmesinin ardından Irak Hava Yolları’nın İstanbul-Necef, THY’nin İstanbul – Süleymaniye ve İstanbul- Erbil seferleri gecikmeli olarak yapılmaya başladı. 

 
"BİR SÜREYLE KALDIRILDI"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yazılı olarak yaptığı açıklamada, Iraklı yetkililerle yapılan görüşmeler sonunda Türk uçaklarına uygulanan uçuş yasağını bir hafta süreyle kaldırıldığını belirtti. Bakan Çağlayan’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "4 firmamız 1990 yılından bu yana Irak devletinden alacağı olan 20 milyon dolara istinaden Mahkeme’den Irak Devleti’ne ait menkul malların ve bu kapsamda Iraq Air Ways Havayolları’na ait uçaklara haciz kararı almışlardı.

Alınan bu karar üzerine Irak hükümeti Türk uçaklarının Irak’a uçmasına yasak getirmişti. Konuya ilişkin olarak 4 firmamızla sürekli temas halinde oldum. Yaptığımız görüşmeler sonunda Irak Sivil Havacılık Otoritesi Türk uçaklarına uyguladığı iniş engelini 1 hafta süreyle kaldırdı. Bu gelişme üzerine her iki ülke uçakları da seferlerine başladı. Bakanlığım koordinatörlüğünde alacaklı olan Türk firmaları 1 hafta içinde Irak kamu kurumları ile biraraya gelerek, sorunun kökten çözümünü konuşacaklar. Bunun en kısa sürede her iki tarafında kabul edebileceği bir çözüme ulaşması için gereğini yapıyoruz." 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika