İngiliz Havayolu Pilotları Derneği BALPA pilotların uçuş saatlerini arttıracak planlara karşılık kampanya başlatıyor.
İngiliz pilotlar bugün başlattıkları kampanyada Avrupa Birliği’nin Köln Almanya merkezli Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı (EASA) tarafından Avrupa genelinde uçuş kurallarına yapılmak istenen değişikliklerin uçak yolcuları ve uçuş ekiplerini riske atacağını savunacaklar.
BALPA tarafından yapılan açıklamaya göre teklif edilen değişiklikler sabah saat 5:45’te işe başlayan pilotlar için 24 saatlik bir dilimde görev saatini 10 saatten 13 saat 55 dakikaya çıkaracak.
Diğer zamanlarda pilotların başlangıç saatlerine göre değişen ama benzer uçuş saatleri artışları uygulanacak. Sabah 02.00’de başlayan pilotlar için şimdi uygulanan 10 saat yerine 12 saat uçma imkanı doğacak. BALPA itirazlarını Amerika Federal Havacılık Yönetimi FAA’nın yaptığı ve uçak kazalarının yüzde 15-20’sinin pilot yorgunluğunun sebep olduğunu belirten araştırmaya dayandırıyor.
Amerikan araştırmasına göre pilotların daha uzun süreler uçağın kontrollerinde durmaları kaza riskinin artması anlamına geliyor. BALPA, EASA’ya Orta Doğu’daki rakiplerinin zorlu rekabetiyle karşı karşıya kalan Avrupalı havayolu şirketleri tarafından baskı yapıldığına inanıyor. Adını “Uyanın. Pilot yorgunluğu hayatları tehlikeye atar” koydukları kampyanyayı açıklayan BALPA Genel Sekreteri Jim McAuslan “Dünyadaki en güvenli uçuşu yaşayan İngiliz yolcular şimdi riske atılacak. Bu kadar katı. Avrupa bunu yaptığı sırada ABD hükumeti artan pilot yorgunluğu konusunda endişelenerek saatleri arttırmak yerine azaltıyor" dedi.
Güvenlik konusunda düzenleyici kurumları hedeften uzaklaşmakla suçlayan McAuslan, “Pilot yorgunluğu pilotlardan daha fazla isteklerde bulunuldukça büyüyen bir sorun. Bizi asıl kaygılandıran, sunulan teklifin çoğu İngiltere’de derlenen ve yıllar içerisinde elde edilmiş olan bilimsel ve tıbbi kanıtların gözardı edilmesi. Bu AB teklifi, eğer değiştirilmezse, yolcuların ve uçuş ekiplerinin hayatlarını tehlikeye atacak" diyerek devam etti.
BALPA değişiklikleri engellemek için yasal yollara gidebileceklerini belirtti. Ayrıca dernek University College London ve Leicester Üniversitesi tarafından yürütülen pilotlarda stress ve yorgunluk üzerine araştırmalara da katılıyor.
EASA’nın kural komisyonuna üye olan İngiltere’nin Sivil Havacılık Otoritesi (CAA) "Asla güvenliği tehlikeye atacak bir şeyi kabul etmeyeceğiz. Sadece bilimsel olarak güvenli olduğu kanıtlanmış şeylere izin vereceğiz" açıklamasında bulunurken yine de EASA’nın kendi kurallarını hiçe sayabileceğini belirtti.
EASA ise yaptığı açıklamada amacı "tamamen uyumlu havacılık güvenliği kuralları" geliştirmek olan teklifin hala danışma sürecinde olduğunu savunuyor. Ayrıca teklifte iki gece üst üste uçan veya "ciddi bir saat farklılığı geçişi" yapan pilotlara fazladan dinlenme gibi güvenlik geliştirici unsurların da bulunduğunu açıklayan ajansın sözcüsü "Avrupa kurallarının yüksek seviyede güvenlik sağlaması ve korumasına dair misyonumuzu garantiye almak için sürecin gelecekteki aşamalarında tanınan bilim adamları dahil bütün taraflarla yakın bir çalışma yürütmeye devam edeceğiz.” diyerek sözlerini noktaladı.