spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
İstanbul
Cuma, 26 Temmuz 2024

İngiliz Bilim İnsanları, Antarktika’da Yeni Araştırma Dronunu Kullanmaya Başlıyor

Seçtiklerimiz

Antarktika’ya İnovatif Britanya Araştırma Dronu Varış Yaptı

Bir grup Britanyalı bilim insanı, bilimsel araştırmaları gerçekleştirmek amacıyla kullanmayı hedefledikleri yeni otonom dronu test etmek üzere Antarktika’ya ulaştı. Britanya Antarktika Araştırması (BAS), Windracers ULTRA dronunu 2 Şubat 2024 tarihinde teslim aldı.

Bu dron, bilim insanlarının donmuş kıta içinde araştırmalar yapmalarına ve keşfedilmemiş bölgelerini incelemelerine yardımcı olacak. ULTRA, Rothera Araştırma İstasyonu’ndan kontrol edilecek. İki motorlu, 10 metre uzunluğundaki mürettebatsız hava aracı (UAV), Windracers adlı bir İngiliz firma tarafından tasarlandı.

ULTRA, 100 kg’lık bir yükü 1,000 km menzile taşıyabilir. Düşük bakım gerektirmesi ve gelişmiş otonom uçuş yetenekleri sağlayan Distributed Avionics tarafından geliştirilen bir otomatik pilot sistemine sahiptir, bu da insan denetimine duyulan ihtiyacı en aza indirir.

ULTRA UAV, çeşitli görevlerde kullanılmak üzere çeşitli sensörler ve kameralarla donatılacak ve bilim insanlarına Antarktika’nın uzak bölgelerinde çevresel olarak korunan alanları inceleme, denizel besin zincirini araştırma, tektonik ve buzullarla ilgili yapıları inceleme ve atmosfer çalışmaları yapma olanağı tanıyacaktır. Bu test sezonu sırasında toplanan verilerin, araştırmacıların iklim varyasyonları ve bunların Antarktika buz tabakasına etkisi hakkındaki bilgilerini genişleteceği beklenmektedir.

ULTRA gibi dronların kullanılması, BAS’ın uzun dayanıklılık, düşük işletme ve bakım maliyetleri ile konvansiyonel, mürettebatlı Twin Otter uçaklarına kıyasla daha düşük karbon ayak izine sahip olmalarından dolayı, gözetleme yeteneklerini genişletecektir.

BAS, Rothera Hava Tesisi’nden (QAR) beş turboprop uçak işletmektedir; bunlar dört adet De Havilland Twin Otter ve bir adet De Havilland Dash-7’dir. Bu uçaklar, anket görevlerini yerine getirmenin yanı sıra Falkland Adaları’na hava bağlantısını sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika