Havayolu şirketleri: “Radikal önlemler alınmazsa uçan şirket kalmayacak”
Ekonomik kriz yüzünden yolcu ve kargo trafiğindeki azalma IATA’yı harekete geçirdi. 15 ülke 26 Ekim Pazar günü İstanbul’da yapılacak zirve ile krizden çıkış yolu arayacak.
Tüm dünyayı etkileyen global ekonomik kriz havacılık endüstrisinde de alarm zillerinin çalmasına neden oldu. IATA Eylül ayı verilerine göre Latin Amerika ülkeleri dışında bütün dünyada havayolu ile seyahat edenlerin sayısı azaldı. Yolcu trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.9, kargo trafiği ise yüzde 7.7 düştü.
9 ayda 40 havayolu battı
Yolcu ve kargo trafiğinde dramatik düşüşlerin yaşanması üzerine Uluslar arası Havayolu Taşımacıları Birliği (IATA) İstanbul’da Özgürlük Zirvesi (Freedom Summit) adı altında acil zirve yapacak. Krize karşı ortak bir yol haritası belirlemek üzere Avrupa Komisyonu ile 15 ülkenin temsilcilerini 26 Ekim Pazar günü İstanbul’da yapılacak zirveye çağıran IATA Başkanı Giovanni Bisignani, “Son 9 ayda 40 havayolu battı, 20 havayolu ise gözetim altında. Hükümetler krizde nasıl bankacılık sistemine müdahale ettiyse çok geç olmadan havacılık endüstrisinin sorunlarına da el atmalı” dedi. Hükümetlerden para istemediklerini söyleyen Bisignani, havayollarına daha fazla ticari özgürlük, ikili uçuşlarda sınırlamaların kalkması, havalimanı ücretleri ve vergilerde indirim talep ettiklerini söyledi.
Havacılık sektörü böyle bir kriz yaşamadı
Şu an ki krizin daha önce yaşananlardan çok farklı olduğunu kaydeden Bisignani, sektörün bugüne kadar hiç bu derinlikte büyük bir kriz yaşamadığını belirterek şöyle devam etti: “1991’deki Körfez Savaşı, 11 Eylül 2001’deki terör saldırıları ve 2003’te Asya’da patlak veren SARS krizinin havacılık endüstrisine çok olumsuz etkileri oldu. Ancak bu etkiler sınırlı ve kısa sürmüştü. Örneğin 11 Eylül saldırılarının etkisi 2 ay sürmüştü. Asya’da patlak veren SARS krizi sadece Uzakdoğulu havayollarını ve o bölgeye olan trafiği olumsuz etkilemişti. Şu anda ise tüm dünyayı saran bir kriz ve durgunluktan söz ediyoruz.”
Çin ve Hindistan’da ihracat durma noktasında
Havacılığın en hızlı büyüdüğü Çin ve Hindistan’da Amerika ve Avrupa ekonomilerindeki çöküş yüzünden ihracatın artık durma noktasına geldiğine dikkat çeken Bisignani, bunun havacılık sektörüne de yansıdığını, bu bölgelerde hava kargo trafiğinde eksi 10’lara varan düşüşler yaşandığını belirtti. Bisignani, yolcu trafiğinin her yıl çift haneli büyüdüğü Ortadoğu’da bile Eylül ayında bu oranın yüzde 2.8’de kaldığını vurguladı.
Bu yıl 5.2 milyar, 2009’da 4.1 milyar dolar zarar var
Bu yıl havacılık endüstrisinin 5.2 milyar dolar zarar edeceğini açıklayan Bisignani, krizin 2009’da devam edeceğini, önümüzdeki yılki zararın ise 4.1 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti. Birçok havayolunun kriz ortamında kapasite azalttığını ifade eden Bisignani, havayollarının finans sıkıntısı yüzünden uçak alımında sıkıntılar yaşacağını, ekonomide yaşanan durgunluk yüzünden yolcu sayısında azalma olacağını söyledi.
Türk havacılık sektörü krizde iyi sınav verdi
Krizde Türk havacılık sektörünün çok iyi bir sınav verdiğini anlatan Bisignani, “Türkiye krizi iyi idare etti. Türkiye ve bölge ülkelerinde çok büyük bir pazar var. Bu şansı çok iyi kullandınız, özellikle Türk Hava Yolları (THY), iyi servisiyle komşu ülkelere olan uçuş ağını genişletti. Uluslararası sermayenin Türkiye’de büyük yatırımları var. Bu da havayolu seyahatinde artışı beraberinde getirdi” diye konuştu.
26 Ekim Pazar günü Çırağan Sarayı’nda yapılacak Özgürlük Zirvesi’nin açılışını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yapacak. Zirveye katılacak ülkeler şunlar: Avrupa Komisyonu’dan bir temsilci, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Hindistan, Mauritius, Fas, Panama, Singapur, İsviçre, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika ve Vietnam. Haberturk