spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Hezarfen’in tarihi uçuşu animasyon haline getirildi

Seçtiklerimiz

       

Hezarfen’in tarihi uçuşu animasyon haline getirildi

       

 17. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış olan ünlü Türk bilgini Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata Kulesi’nden yaptığı dillere destan uçuş animasyon haline getirildi. Takım liderliğini Tolga Arı’nın yaptığı animasyon çalışması, 1632 yılında lodoslu bir havada Galata Kulesi’nden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bırakan ve uçarak İstanbul Boğazı’nı geçip 3358 m. ötede Üsküdar’da Doğancılar’a indiği varsayılan Hezarfen Ahmet Çelebi’nin hikayesini komik bir üslupla perdeye yansıtıyor.

       

 İlk önce övgü, sonra sürgün!

       

 İnsanlığın ilk uçuş denemesini anlatan animasyondaki çizimler ise beğeniyi  hak ediyor.  Türk havacılık tarihinin ilk resmi kaydı olan bu uçuş, ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi’nin de Seyahatnamesi’nde de yer almıştı. Kitaba göre ilk başta o dönemin padişahı 4. Murat, kendisine oldukça ilgi göstermiş fakat bir süre sonra Hezarfen’in bu kadar bilgili ve becerikli olmasının tehlikeli olacağına kanaat getirerek onu Cezayir’e sürgüne göndermişti.

       

 Yayınlanalı henüz iki gün olmasına rağmen şimdiden 35 bin kişi tarafından izlendi. ‘Hezarfen’in ses tasarımı Ozan Kurtuluş’a, müzikleri ise Yannis Dumoutiers’e ait. Animasyon tarafında ise beş kişinin imzası var: Tolga Arı, Romain Blanchet, Chung-Yu Huang, Rémy Hurlin ve Chao Ma.

       

 İşte yüzünüzü güldürecek o animasyon:

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika