spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Helikopter ihalesine Wikileaks gölgesi

Seçtiklerimiz

Wikileaks belgelerinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün ABD Savunma Bakanına ‘’İtalyanlar da var ama Sikorsky’nin kazanma şansı yüksek’’ dediği iddiası tartışma yarattı. Bu iddianın ardından yapılan Savunma Sanayii toplantısında da helikopterler için verilen tekliflerin yeterli bulunmadı.
       
        ANKARA-
Wikileaks belgelerinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün ABD Savunma Bakanı Robert Gates’e ‘’İhale için yarışan İtalyan şirketleri de var ama Sikorsky’nin kazanma şansı yüksek’’ dediği iddiası tartışma yarattı. Bu iddianın hemen ardından toplanan Savunma Sanayii İcra toplantısında da ihalei için verilen tekliflerin yeterli bulunmadığı açıklandı.
         

       

Bakan Gönül, önceki gün Ankara’da yapılan toplantı sonrası helikopter ihalesinde, ABD Sikorksy ve İtalyan Agusta firmaları tarafından verilen tekliflerin yeterli görülmediğini ve müzakerelere devam kararı alındığını açıklamıştı. Gönül tekliflerin hangi noktada yeterli bulunmadığına yönelik soruya da ”Bir kaç nokta var ama asıl fiyat noktası” karşılığını verdi. Bakan, Sikorsky ve Agusta firmalarıyla görüşmelere devam edileceğini de belirtmişti.
       
        KURTULMUŞ ‘’İHALEYE WİKİLEAKS KARIŞTI’’
       
Bu gelişmenin ardından HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Wikileaks belgelerindeki Bakan Gönül’ün helikopter ihalesi konusundai ABD Savunma Bakanı Gates’e ”Skorsky’nin kazanmak için iyi bir şansa sahip olduğuna inanıyorum” dediği iddiasına ilişkin, hükümetin derhal doyurucu bir açıklama yapmasını istedi.
        Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin 15 Aralık 2010 tarihinde yapılan toplantısında helikopter alım projesinin ertelendiğini anımsatan Kurtulmuş, ‘’Helikopter alım ihalesinde ABD ve İtalyan firması kaldı. Ancak 6 Şubat 2010’da ABD’li Bakan Gates ile Vecdi Gönül’ün yaptığı konuşma tutanaklarında Gönül, Gates’e ‘Skorsky’nin kazanmak şansı yüksek’ diyor. ABD firmasının bu ihaleyi almaya yakın olduğu şeklindeki kanaat doğru mudur? Bu türden bir skandal, bakanların istifa sebebidir. Biz bu ihaleye fesat karıştı demiyoruz ama Wikileaks karıştı” dedi.
       
        BELGEDE NE DENİYOR?

        Wikileaks

       


       

belgesinde bu konuda şöyle denilmişti:
       
TARİH: 16 Şubat 2010
        BELGE NO: 10ANKARA251
        GÖNDEREN MAKAM: ABD Ankara Büyükelçiliği
        SINIFLANDIRMA: Secret
        KONU: ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in, Türk meslektaşı Vecdi Gönül ile görüşmesi
        1. ÖZET: ABD Savunma Bakanı Robert Gates, 6 Şubat 2010’da Ankara’da Türkiye Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ayrı görüşmelerde bir araya geldi.(…)
        Gates, Gönül’e askeri kapasitesinin artırılması adına fırsatları ve Sikorsky helikopterleriyle Raytheon Patriot PAC-3 sistemlerini tercih edilmesiyle ekonomik avantaj elde edileceğini vurguladı. (…) Gates, Türkiye’nin ABD’li şirketlerle çalışmayı tercih ederek Sikorsky helikopterleri alarak askeri gücünü artırmasının yanında ekonomik açıdan tasarruf edeceğini belirtti. Gates, söz konusu teklifteki fırsatlardan ilkini, Sikorsky’nin Türkiye’de üretilecek ve satın alınacak her helikopter için ihraç edilecek ikinci bir helikopter üretileceği olarak açıkladı. Gates ek olarak Türkiye’ye modern donanım verileceğini ve ihracat gelirlerinde Türkiye’ye yüz milyonlarca dolarlık gelir getirebileceğini ifade etti. Gönül, ABD’nin ardından Türkiye’nin en çok Sikorsky helikopter alan ülke olduğunu ve 70 Sea Hawk helikopteri (ayrıca Boeing’den 14 tane CH-47 taşıma helikopteri) alacaklarını söyledi. Helikopter alımı teklifinin iki yıldan beri geçerli olduğunu belirten Gönül, ihale için yarışan İtalyan şirketlerin de bulunduğunu ancak Sikorsky’nin kazanma şansının yüksek olduğunu ifade etti.

       

gazeteport

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika