spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Havayolu ve Telekom gözde sektörler

Seçtiklerimiz

Küresel finans krizinin etkisiyle yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 53 değer kaybeden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) 2009 yılında da satıcılı seyrine devam etmesi bekleniyor.


Fakat analistler yine de 2008’deki kadar sert düşüş beklemiyor. Uzmanlara göre, rekabetin hızlandığı telekom sektörü ile petrol fiyatlarındaki düşüşten olumlu etkilenmesi beklenen havayolu taşımacılığı hisseleri gelecek yıl öne çıkabilir. İMKB’de havayolu taşımacığında Türk Hava Yolları, telekom sektöründe ise Türk Telekom, Turkcell ve Anel Telekom’un hisseleri işlem görüyor.
Anadolu Yatırım Araştırma Yönetmeni Gülizar Özdemir Türk, “İMKB’de ocak ayında 29.000’e doğru toparlanma sinyalleri olabilir, ancak endeks 30.000’i geçmez. Büyüme endişeleri endekse yön verecektir.” dedi. Yılı olumlu karşılayacak sektörlerin telekom ve gıda olabileceğini söyleyen Türk’e göre, telekomünikasyon 3N ihalelerinden olumlu etkilendi ve 2009’da bu sektörde büyüme bekleniyor.

Gıda sektörü de güçlü görünüyor. Gıdada talep daralmaları gözlenmedi, fakat küçük firmalar etkilenebilir. Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı’ya göre, borsa açısından 2009 uluslararası konjonktüre bağlı olarak dalgalı ve zor bir yıl olacak, ama 2008’in başı ve sonundaki sert düşüş tekrarlanmayacak. Kasabalı, “2008’de satış dalgasıyla Türkiye’de belli pazar payına sahip şirketler hak etmedikleri seviyelere düştüler. 2009’da bu tür hisse ve sektör ayrımı yapılmadan gerçekleştirilen satışlar olmayacak. Sektör açısından telekom ve enerji göreceli olarak daha iyi performans gösterecek.” dedi.

Telekomünikasyonda yeni bir rekabet dönemine girildiğini belirten Kasabalı, şunları aktardı: “Sabit hatlarda, lokal aramaların rekabete açılmasının planlandığı bir döneme geliniyor. Cep telefonlarında numara taşınabilirliğine bu sene geçildi ve 3G lisansları verildi.” Telekom sektöründe talebe yönelik teşviklerin gündeme alındığına değinen Kasabalı, “Ayrıca internet vergisinde indirime gidileceği açıklandı ve telekomünikasyonun diğer alanlarında da indirimlere gidileceğinin sinyalleri var.” dedi.

‘Petrol fiyatındaki düşüş THY’yi öne çıkarıyor’

Piyasalardaki hareketliliğin, ekonomilerdeki toparlanmaların ne zaman başlayacağına dair sinyallerin gelmesiyle yaşanacağına değinen Garanti Yatırım analisti Tolga Kudaloğlu ise, piyasalarda 2010’un başında veya 2009 yılı sonunda toparlanmanın başlayacağına inanç olursa, bunun piyasalardaki etkisinin mutlaka 2009 yılının ikinci yarısında hissedilebileceğini belirtti. Kudaloğlu, “Bu yıl yaşanan satış dalgasında özellikle borç ve açık pozisyonu olan şirketler çok satıldı, ancak muhtemel bir toparlanmada bu tip hisseler ön plana çıkabilir.” diye konuştu.

Türk Telekom’u güçlü bulduklarını vurgulayan Kudaloğlu, Şişe Cam hisselerinin şu anda ucuz olduğunu söyledi. Takip ettikleri hisseler arasında THY’nin öne çıktığını dile getiren Kudaloğlu, şirketin düşen petrol fiyatlarını finansallarına tam olarak yansıtmadığını belirtti. İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen de, endeks için yaptıkları makro senaryoda, 12 aylık hedefi 34 bin olarak hesapladıklarını ve 2009’da sabit getirili yatırım araçlarını önerdiklerini söyledi. Gürleyen, “Petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak THY, gelirleri Euro ancak giderleri lira olan Selçuk Ecza ve Garanti Bankası’ndan oluşan portföyü orta vadede öneriyoruz.” dedi. Gürleyen, Turkcell’i beğendiklerini ancak şu anda hissenin pahalı olduğunu dile getirdi. İstanbul, Reuters

İngiliz HSBC alım yapınca bono faizi yüzde 16,45’e indi

İngiliz merkezli HSBC Bank’ın 250 milyon YTL’yi bulan alım ağırlıklı işlemleri, toplam 700 milyon YTL’lik hacmin gerçekleştiği sığ piyasada bono faizlerinin 11 ayın en düşüğüne inmesine sebep oldu. Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah ilk işlemlerde yüzde 17,06 seviyesinden açılırken, işlem bazında bileşik faiz yüzde 16,45 seviyesine kadar geriledi. Gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz en son 5 Şubat’ta bu seviyeden işlem görmüştü.

Bankacılar önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisinin bono faizlerinde yönü aşağı olarak belirlediğini; ancak alım yönlü işlemlerin bugün gerçekleşmesi için herhangi bir sebep göremediklerini söylediler. Bonoda yabancı alışı olduğunu belirten yerli bir bankanın hazine müdürü, “Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi bono faizlerini aşağı çekiyor diyebiliriz. Ancak yılbaşından sonra hareket başlar diye düşünüyorduk. Hacim oluşmadığı için düşük sayılabilecek boyuttaki bir alım piyasanın bu boyuta düşmesine neden oldu.” dedi. Bankacıların alım yönlü işlemlerde ağırlığına dikkat çektiği yabancı bankanın bir çalışanı ise şunları söyledi: “Alımların tek başına bir nedeni yok. Piyasada satıcı yok. Bir miktar alım yönlü işlem bono faizlerinin hızlı aşağı inmesine neden oldu.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika