spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Havayolları Erbil’e direk uçuşu kabul etmedi

Seçtiklerimiz

Gaziantep ve ülke ihracatı için büyük önem arz eden Irak ile Gaziantep arasında Uçak seferlerinin başlatılması için ortak akılın başlattığı girişim şimdilik sonuçsuz kaldı. Gaziantep’te ilgili kurumlar tarafından, Başbakanlık, ilgili bakanlıklar, THY ve diğer havayolu şirketlerine Gaziantep  – Erbil arasında karşılıklı uçak seferleri başlatılması talebi yaklaşık 1 ay önce iletildi. Fakat yapılan bu girişim olumsuz sonuçlandı. 24–27 Haziran’da Gaziantep’te gerçekleştirecek olan 5. Irak ve Komşu Ülkeler Uluslararası Fuarı öncesi yaşanan bu gelişme Gaziantep’te şok etkisi yarattı.

       

THY’den, Genel Müdür Temel Kotil imzalı yazıda “Talep edilen Gaziantep- Erbil seferlerinin, filo müsaitliği ve uçuş stratejileri açısından kısa  vadede mümkün görülmemektedir” denildi.
       
        ULAŞIM AKSAKLIÐI GİDERİLEMEDİ
       

        THY filo kapasitesinin Gaziantep- Erbil arasında yapılacak uçak seferi için yetersiz olduğu cevabını verirken, özel havayolu şirketleri ise seferlerin rantabıl olmadığını ifade ederek red cevabı verdiler.Bu gelişme, Türkiye’nin Ortadoğu pazarındaki en önemli lojistik üssü konumundaki Gaziantep’in havayolu ulaşımındaki aksaklıkların giderilmesi hesaplarını altüst etti.
       
        KARAYOLU BÜYÜK SORUN
       
        Iraklı iş adamları havayolu kullanamadığı için Gaziantep’e gelirken Habur Sınır Kapısı’ndan geçmek zorunda. Sınır kapılarında yaşanan aksaklıklar iş adamlarına büyük bir zaman kaybı yaşatıyor. Her iki ülkenin kapısından geçiş neredeyse 5 saat sürüyor. Dolayısıyla iş adamları bu yolu tercih etmekten kaçınıyor. Yaşanan bu olumsuzluk Gaziantep’in ihracatına dolaylı olarak yansıyor.
       
        PAZAR ETKİNLİÐİ BAŞKALARININ ELİNE GEÇECEK
       

         Geçen yıl 3,5 milyar dolarlık ihracat rakamı ile en fazla ihracat yapan iller sıralamasında altıncı sırada yer alan Gaziantep, Irak’a 1,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek, ülkede Irak’a en fazla ihracat gerçekleştiren il olma başarısını göstermişti. Irak, güvenliğin artmasıyla Gaziantep’in ve bölgemizin sanayisi ve ticareti açısından, daha önemli ve gelişme potansiyeli yüksek bir pazar haline gelirken sanayicilerimiz için özellikle Irak’ın Erbil bölgesi önemli bir pazar olarak ön plana çıkmaya başlamıştı. Fakat Iraklı iş adamı Gaziantep yerine havayolu ile direk İstanbul’a uçmak zorunda kalacak. Bu, Gaziantep’in sahip olduğu, sanayi ve ticaret potansiyelini yeterince değerlendirmesini engellemekte ve o pazardaki etkinliğimizin başkalarının eline geçmesine neden olacak.
       
        ORTAK AKLIN UÇAK TALEBİ VE  GEREKÇESİ
       

        En çok ticaret yaptığımız ülke olan Irak ile ulaşım imkânlarının iyileştirilmesi ve hızlanması açısından Gaziantep’ten Erbil’e haftada en az bir adet karşılıklı uçak seferi düzenlemesi bu noktada oldukça önem arz ediyor.
         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika