Son 5-6 yılda alınan kararlarla 5 milyar dolar büyüklüğündeki savunma sanayiinde yerli üretim oranını yüzde 50`ler seviyesine çıkaran Türkiye, savunma sanayinde en ileri alan olan havacılıkta da 3-5 yıl içinde ihracatçı konumuna geçmeyi hedefliyor. KaleKalıp, Vestel ve Alp Havacılık gibi özel savunma sanayi firmalarının geleceğin savaş uçağı olarak da tanımlanan F-35`inde görev alması bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Kritik teknolojilere yatırım yapan firmalar önümüzdeki yıllarda bunu değere dönüştürecek.
GÜNDE 1 UÇAK ÜRETİLECEK
Türkiye dahil 9 ülkenin ortaklığında oluşturulan F-35 projesine mekanik parça ürettiklerini belirten Kale Grubu Şirketleri Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Okyay, `Havacılık en üst nokta ve hiç hata kabul etmeyen bir sektör. Şu anda ülke olarak aldığımız kadar da üretiyoruz. Şu andaki yavaş üretimle önümüzdeki 5 yılda 400`e yakın uçak üretilecek. 2015`te tam hızlı üretime geçilecek ve günde 1 uçak üretilebilecek. 3 bin sipariş var, bunun 120`sinin Türkiye`ye ait` dedi.
Montajdan üretime geçtik
ABD`li Lockheed Martin`in öncülüğünde 9 ülkenin ortaklığı ile oluşturulan `F-35 Müşterek Savaş Uçağı-Joint Strike Fighter(JSF)` projesinde Amerika, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Danimarka ve Norveç`in yanında Türkiye de katılımcı ülke olarak yer alıyor. F16 projesinin montajını yapan Türkiye, kamu ve özel sektör şirketleriyle F-35`in mekanik parçalarını üretiyor. 400 milyar dolarlık başlangıç bütçesi bulunan projede Türk firmalarının her geçen gün payını artırdığına dikkat çeken Osman Okyay,`Eskiden politika bile yoktu. Şimdi doğru politikalar izleniyor. KaleKalıp olarak şu anda 150 çalışanımız var. 2 yıl içinde bu sayı 850`ye ulaşacak. Projeden 1.5-2 milyar dolarlık bir beklentimiz var. 25-30 milyon dolarlık ciromuzu 5-6 yıl içinde yarım milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ana işimiz yapı ürünleri grubu, fakat savunma ve havacılık da ikinci ayağımız olacak gibi gözüküyor` şeklinde konuştu.
ŞÜKRULLAH DOLU