spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Havacılık Hukukunun Kitabını Yazdı

Seçtiklerimiz

Hava hukuku avukatı Yaşar  Öztürk, havacılık sektörüne ilişkin bir kitap yazdı. Değişik kurslara katılarak uçuş lisansı da alan Öztürk’ün 9 başlıktan oluşan kitabının içeriğinde; hava hukukunun tanımı ve tarihi gelişimi, yolcular, pilotlar, uçak kazaları sonrası, sivil hava aracı kazası soruşturma raporu, hava taşıyıcısının sorumluluğu, sivil hava aracı alım satım sözleşmeleri ve leasing, havacılık sigortaları, kabotaj (ülke sınırları dahilinde ticari taşıma hakkı) konuları yer alıyor.

       

‘Havacılık bir tutkudur, uçmak bir hastalıktır’ diyen Öztürk, "Havacılık tutkum henüz ortaokul öğrencisi iken 1963 yılında başlamış. Yolcu olarak ilk uçuşumu da aynı yıl, Trabzon’a halk uçuşu yapmak için gelen Türk Hava Kurumu’nun Piper uçaklarından bir tanesine cep harçlıklarımdan biriktirdiğim10 TL karşılığında binerek gerçekleştirmiştim. Uçma hastalığına 1987’de hususi pilot lisansımı aldıktan sonra yakalandığımı fark ettim. Bu uçuş hastalığının komplikasyona uğramış bir türü de hava hukukudur. Daha değişik komplikasyonlarından bir tanesinin de havacılık tıbbı olduğunu söyleyebilirim." dedi.

       

Hava hukuku çalışmalarına avukatlık mesleğine başladığı 1973 bir uçak kazası ile başladığını hatırlatan Öztürk şöyle konuştu: "Hukuk fakültesinde öğrenci olduğum yıllarda, hava hukuku seçmeli ders olarak okutulurdu. Bizim zamanımızda hava hukuku okuyup öğrenebileceğimiz tek kaynak; rahmetli deniz hukuku hocamız Prof. Dr. Tahir Çağa’nın 1963’de basılmış olan "Hava Hukuku" adlı eseriydi. Bu kitap dışında Türkçe kaynak olarak çok daha önceleri yayınlanmış kitaplar belki sahaflarda bulunabilirdi. Tahir Çağa hocamızın kitabında, hava kamu hukuku incelenmiştir. Oysaki hava hukukunun alanı çok geniştir ve hava hukuku uygulayıcılarının hava kamu hukuku dışında ve hava kamu hukukunun da ICAO dışında daha birçok ilgili konularında kaynağa ihtiyacı bulunmaktadır."

       

Piyasada bulunan mevcut kitapların ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığını savunan Öztürk, "Hazırlanan bu eserin günümüzde ülkemiz havacılarının, hukukçularının, sektördeki uygulayıcıların ihtiyacına cevap vereceği ve bir boşluk dolduracağı düşüncesinde veya iddiasında değilim. Bu kitap hava hukuku ile profesyonel olarak ilgili olanlarla birlikte, genel okuyucuya ve yolcuya hitap etmeyi amaçlamaktadır. Bir sonraki aşamada hukukçu ve uygulayıcılar için süren çalışmalarımı da kitaplaştırıp, piyasaya süreceğim." açıklamasında bulundu

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika