spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Hava Ambulansı İçin İlçelere Helikopter Pisti

Seçtiklerimiz

İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, hava ambulansı ile ilçelerden vaka transferi yaparken zaman zaman sorun yaşandığını belirterek, bu konuda genellikle ilçe stadyumlarını kullandıklarını söyledi. 
 
Helikopter gündüz saatlerinde hizmet verdiği için spor müsabakası veya başka etkinlikler düzenlendiğinde stadyumların bazen iniş ve kalkışa müsait olmadığına işaret eden Öksüzkaya, şunları kaydetti: 
 
"Bakanlığımız, bu konuda en çok vaka alınan Yahyalı, Develi ve Pınarbaşı ilçelerine heliport alanı yapılması yönünde görüş bildirdi. İl Özel İdaresi’nin desteğiyle çalışma başlattık. Yahyalı, Pınarbaşı, Develi ve Felahiye ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Develi ve Yahyalı için 114 bin lira, Pınarbaşı ve Felahiye için de 113 bin lira bedelle ihaleler gerçekleştirildi.

Pınarbaşı hariç diğer ilçelerdeki heliport yapım çalışmaları sürüyor. Pınarbaşı’da pistin yapılacağı arazi yeriyle ilgili sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bundan sonra hasta nakillerini sorun yaşamadan gerçekleştirebileceğiz. 2012 yılında ilçelerde de heliport alanlarını belirleyip, yapımı için İl Özel İdaresi kanalıyla ihaleler gerçekleştirilecek." 

 
Hava ambulansının tahsis edildiği 2009 yılından bugüne kadar 749 vakaya müdahale edildiğini kaydeden Öksüzkaya, şu bilgileri verdi: 
 
"Hava ambulansı 2009’da 234, geçen yıl 344, bu yıl ise 171 vaka nakletti. Hava ambulansı, bu sürede 1500 saate yakın uçuş gerçekleştirdi. En çok vaka nakledilen iller Ankara, Malatya, Şanlıurfa, Kırşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat oldu. Kayseri’nin ilçelerinden Yahyalı’dan 11, Develi’den 3, Özvatan, Pınarbaşı, Yeşilhisar, Tomarza ve Sarıoğlan’dan birer vaka nakledildi. Vaka sebeplerinde travma, 147 ile ilk sırada yer aldı. Bunu 105 ile prematüre, 102 ile kardiyoloji, 55 ile gebe vakaları izledi." 
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika