spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Gaziantep’te ‘Mühendislik Açıdan Uçaklar’ Konferansı

Seçtiklerimiz

Gaziantep Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Topluluğu tarafından,  İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu’nda, “Mühendislik Açıdan Uçaklar” konulu konferans düzenlendi. Konferansa Üniversite Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan, çok sayıda akademik personel ve öğrenci katıldı.

       

Konferansa Türk Hava Yolları Tasarım Geliştirme Aviyonik Mühendisi Sedat Karakaş ve Türk Hava Yolları Tasarım Geliştirme Yapısal Mühendisi Zeki Keskin konuşmacı olarak katıldı.

       

Türk Hava Yolları’nın mühendislik alt yapısının elektrik ve elektronik değişik projelerle kuvvetlendirilmeye çalışıldığını ifade eden Türk Hava Yolları Tasarım Geliştirme Aviyonik Mühendisi Sedat Karakaş, uçakların büyük bakımlarının hangarlarda yapıldığını kaydetti.

       

Hangarlarda uçakların bütün parçalarının kontrollerinin yapıldığını söyleyen Karakaş, bazı özel uçak firmalarının bakımlarının da Türk Hava Yolları tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Türk Hava Yolları bünyesinde çok sayıda uçak serisi olduğunu vurgulayan Karakaş, uçağın her bir parçasının birbirinden önemli olduğunu ifade etti. Uçağın tekerlekler, kanatlar ve motorlar sayesinde durduğunu söyleyen Karakaş, uçağın iniş takımlarının çok önemli olduğunu vurguladı.

       

2023 yılına kadar Türkiye’nin de kendi uçağını yapabileceği müjdesini veren Türk Hava Yolları Tasarım Geliştirme Yapısal Mühendisi Zeki Keskin, bunun çok zor bir iş olduğunu, büyük emeklerle gerçekleşebileceğini söyledi. Uçak yapmak için çok iyi organize olunması gerekliliğine dikkat çeken Keskin, bu tür çalışmaların yapılabilmesi için devletten destek alınması gerektiğini ifade etti.

       

Geçmişte zirai mücadeleyle ilgili tasarlanan bir uçak yaptıklarını söyleyen Keskin, motorun ateşlenmesi, kalkışı, tırmanma, seyahat, alçalma gibi profillerden yola çıkılarak uçağın dizayn edildiğini kaydetti. Uçakta her bir sistemin en az üç yedeğinin olduğunu belirten Keskin, uçağın bütün motorları arızalı olsa bile, hiç motoru olmayan bir uçağın yardımcı güçle yere inebileceğini vurguladı.

       

Mühendislik fakültesi öğrencilerinin dördüncü sınıf ikinci dönem de bir işletmede çalışmaları için bir takım çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan, öğrencinin çalıştığı yerde dönem notunu ustabaşından alacağını belirtti. Prof. Dr. Özaslan, bu sayede öğrencilerin teorik bilgiyi pratiğe çevireceğini vurguladı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika