spot_img
spot_imgspot_img
11.4 C
İstanbul
Pazartesi, 21 Ekim 2024

Gagarin, uçuşa hazır

Seçtiklerimiz

Bu yıl  insanlık tarihindeki ilk pilotlu uzay uçuşunun 50. yıldönümü olacağı için Soyuz TMA -2l’ye “Gagarin” adı konuldu.

 

Bu araçla yörünge istasyonuna  ulaştırılacak ekibe Rusyal Aleksandr Samokutyayev   ile Andrey Borisenko ve amerikan astronot Ronald Geran dahil. Bunlar 3 aydan fazla bir süredir uzayda bulunan İtalyan Paolo Nespoli,Amerikan Ketrin Kolman  ve Rus  Dmitriy Kontratyev’le beraber çalışacak.

 

Dmitriy Konrayev blogunda şunları yazdı: Son  gülerde iş çok  ise de yeni ekibi karşlamaya hazırlıklar yapıyoruz.  Uzay aracı uluslararası yörünge istasyonuna kenetlenince yine 6 kişi istasyonda bulunacak. Calışma programı  kapsamlı olduğu için hiç kimse işsiz kalmayacak.”  Dmitriy Kontratyev kendisiyle  iş arkadaşlarının yeni ekip üyeleri için elverişli  şartları sağlamaya çalıştıklarını, ayrıca istasyonun Rus ve Amerika bölümlerindeki kameralarda yeni ekip üyelerinin  gelmesi için her şeyin  hazır olduğunu, dinlenme bölümündeki masanın  da başında  6 kişinin rahat rahat oturbilmesi  bir tarzda yerleştirilmiş olduğunu kaydetti.

 

Uzay aracının  uçuşuna hazırlık çalışmalarının yönetmeni Aleksandr  Kozlovtsev “Soyuz”  aracının   Yuri Gagarin’in resmiyle süslenmiş olduğunu kaydederek  şöyle  konuştu:            

 

Aracın  ön kesimindeki  kaplaması ayrılınca   Gagarin’in resmi görülecek.Araç yörünge istasyonuyla kenetlenmeye başlayınca fotografı çekilecek.  Yeni ekip 6 kadar uzayda çalışarak sonbaharda yere dönecek. Andrey Borisenko yörünge istasyonunda değişik araştırmalar ve deneylerin yapılacağını kaydederek şunları söyledi:      

 

‘Kasırga”adı konulan programa göre, dünyanın değişik kesimlerinde afetlerin tahmin edilmesine ve afetlerin   olası sonucu olacak zararın değerlendirilmesine yönelik araştırmalar ve gözlemler yaplacak.

 

Ekip üyelerinin basın konferansında şaka yapmaları  keyfinin yerinde olduğunu gösterdi. Andrey Borisenko,ekip üyelerinin uzaylılarla  buluşmaya  hazır olduklarını kaydetti ve şöyle  konuştu   :

 

Uzaylılarla ilk buluşan    insanlar olursak sağduyu kılavuz edinerek davranrak bunlarla temaslar kuracağız. Amerikan astronot Ronald Geran da  Rus şair Lermontov’un bir şiirinin parçasını okudu. Kozmonotlar ,bu yıl  feci ölümünün l70.yıldönümü  olacağı Lermontov’un  şiir sanatına  sevgisini ifade etmek için   “Tarhanı” sözünü  çağırma işareti olarak  seçti. Tarhanı Lermontov ailesinin malikanesinin adıdır.

 

  Soyuz TMA-2l “aracı Moskova    saatiyle saat 2.l8-de  , ilk kozmonot Yuriy Gagarin’i   uzaya ulaştırmış aracın atılmış olduğu Baykonur  üssünden uzaya  gönderilecek.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika