spot_img
spot_imgspot_img
20.3 C
İstanbul
Perşembe, 25 Nisan 2024

F-35’lere yağlı müşteri aranıyor

Seçtiklerimiz

Japonya ve Singapur’un ardından Güney Kore’nin de bu savaş uçaklarından alabileceği öne sürüldü.
 
Yeni nesil savaş uçağı olarak lanse edilen F-35’lere ilişkin tartışmalar giderek hız kazanıyor. Programın iptal edilmesi çağrısı yapan uzmanların yanı sıra önde gelen ABD’li Cumhuriyetçilerden John McCain programı “skandal, trajedi” diye nitelemişti. Bazıları ise programı, havacılık tarihinin en büyük çılgınlığı şeklinde değerlendirirken çökmesinin zaman meselesi olduğu yorumlarını yaptı. İlk başta 233 milyar dolar olarak hesaplanan program şimdi 385 milyar dolara fırladı. 
 
Bazı uzmanlar, 50 yıl içindeki toplam maliyetin 1 trilyon dolara çıkacağını tahmin etti. ABD Kongresi de artanmaliyetlerin programın ana yüklenicisi Lockheed Martin tarafından karşılanmasını kabul etti. Lockheed Martin de gözünü Washington’ın cüzdanı kalın müttefiklerine dikti. Japonya geçen ay 42 adet F-35 satın alacağını açıklamıştı. Singapur da alacağını belirtmiş ancak sayı telaffuz etmemişti. GüneyKore’nin ise gelecek ekim ayında net kararını vermesi bekleniyor. Ayrıca Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya ve Hindistan’ın da sipariş verebileceği yorumları yapılıyor.
 
130 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR 
 
Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nde görevli güvenlik uzmanı Richard Bitzinger, Amerika AP haber ajansına yaptığı açıklamada, “ABD savaş uçağı endüstrisi, bütün yumurtaları aynı sepete topladı.O kadar çok ülkede ortak ki programa devam etmek dışında seçenek yok” ifadelerini kullandı. Bitzinger, ABD’nin programı iptal etmesinin “imkansız” olduğunu vurguladı. Hava Kuvvetleri Komutanı Micheal Donley de geçen eylül ayında yaptığı açıklamada tek seçeneklerinin “başarı” olduğunu vurguladı. Yeni nesil savaş uçağı projesine ilişkin ilginç ayrıntılar da ortaya çıktı. AP’nin haberine göre Amerika’daki 47 eyalette F- 35’lere ilişkin çalışmalar sürdürülüyor. 130 bin kişi istihdamedilmiş durumda.
 
Gözler F22’de
 
AP haber ajansı, Amerika’nın müttefiklerinin asıl olarak istediği uçağın ise radara yakalanmayan F- 22’ler olduğunu yazdı. Fiyatının da düşmesinin bu uçakları iyice cazip hale getirdiğini belirtti. Ancak yüksek teknoloji ürünü olan F-22 tipi uçakların, ABD’nin en yakın müttefiklerine bile satışı Kongre tarafından engelleniyor. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika