spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Yeni ATAK’lar havamıza hava katacak

Seçtiklerimiz

2012 ortasına kadar 9 ATAK’ın teslim edileceğini bildiren Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, "TSK’nın işine yarayacak. Önemli bir kabiliyet kazandıracak" dedi

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ/TAI) ile İtalyan Agusta Westland firmasının ortak üretimi olan ATAK (T129) taarruz helikopterinin ilk teslimatının bu yılın Nisan ayında gerçekleşeceğini söyledi. Bayar, "Türkiye’de taarruz helikopteri üretimi yapıyoruz. Bir İtalyan platformunun üzerinde, Türk sistemlerini, silahlarını kullanarak, ATAK helikopterini yapıyoruz. Şu anda hem uçuş hem atış testleri yapılıyor" dedi.

 
Bu testlerin hem Türkiye’de, hem İtalya’da devam ettiğini belirten Bayar, "TAI’de ikinci prototipin imalatı yapıldı. Hedefimiz Nisan ayı içerisinde ilk teslimatı yapmak" ifadelerini kullandı.
 
İHRAÇ BİLE EDİLECEK
 
Bu helikopterlerin TSK’nın işine yarayacağını dile getiren Bayar, "Bu önemli bir kabiliyet olacak. Teknolojik olarak bugün dünyanın en iyi helikopterlerinden biri" dedi. Taarruz helikopterinin tek üretim hattını Türkiye’de kurduklarını aktaran Bayar, ATAK’a başka ülkelerden sipariş gelebileceğini söyledi. Bayar, ATAK’ın Güney Kore’deki bir ihaleye katılan 4 tekliften biri olduğunu söyledi.
 
2013 model tam teçhizatlı
 
Müsteşar Bayar, bu yıl Nisan’da başlaması öngörülen teslimatta birtakım teçhizatların azaltıldığını bildirerek, "Yani, ilk aşamada ihtiyaç olmayacak; örneğin bugün bir anti-tank silahına ihtiyacımız yok. Temmuz 2013’den itibaren o da olacak. Veya bugün bir hava-hava füzesine de ihtiyacımız yok. Ama roketleri, mermi atabilen helikopterlerin teslimatına başlıyoruz. Dolayısıyla bu 9 tane helikopter, daha erken teslim edilenler, biraz daha indirgenmiş konfigürasyonda bir helikopter. Temmuz 2013’den sonra da tam konfigürasyonda devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
 
5 yılda 51 yeni ATAK
 
ATAK helikopteri projesinde yer alan iki parti teslimatının ilkinde 9 helikopterin bu seneden itibaren envantere alınmaya başlayacağını dile getiren Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar, "Bu yıl içinde 4 tanesi, 5 tanesi de önümüzdeki sene. Ondan sonra da asıl 51 helikopterlik program başlayacak. 5 sene de o devam edecek" dedi.
 
‘Fransa’yı çağırmayız’
 
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Fransa’ya karşı atılacak bir adımın olup olmadığı yönündeki soruyu şöyle cevapladı: "Fransızların doğrudan katıldığı bir ihalemiz bulunmuyor. Bir alt yüklenici olarak katılıyor olabilirler. Öyle bir ayıklamaya gitmiyoruz. Ama tabii ki, günün şartlarında büyük bir projemize özellikle Fransa’yı davet etmeyiz" dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika