spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

F-35’in en karmaşık yapısal bileşeni üretildi

Seçtiklerimiz

Türk Havacılık  ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), JSF/F-35 uçağının orta gövdesinde bulunan ve uçaktaki en karmaşık yapısal komponentler (bileşenler) olarak tanımlanan ‘Air Inlet Duct–Kompozit Hava Giriş Kanalları’nın imalatını gerçekleştirdi.
        TUSAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, TUSAŞ, üstün teknoloji ‘Fiber Serme Tezgahları’nı kullanarak tamamını kompozit malzemeden ürettiği Air Inlet Duct–Kompozit Hava Giriş Kanalı’nı 29 Temmuz 2010 tarihinde müşterisi Northrop Grumman’a teslim etti.

       


        Tesislerinde ürettiği ilk Kompozit Hava Giriş Kanalı’nın test ve sertifikasyonlarının tamamlanmasının ardından seri üretime geçmekte olan TUSAŞ, kendi üreteceği ‘Orta Gövde’lerin yanı sıra, ABD’de üretilecek ‘Orta Gövde’leri de desteklemek üzere 2014’e kadar ‘Air Inlet Duct–Kompozit Hava Giriş Kanalları’nın yüzlercesini üretmek üzere kesin
sipariş aldı.

       

 
        Açıklamada, TUSAŞ’ın gelen ilave talepleri karşılamak üzere kapasitesini artırma çalışmalarına devam ettiği kaydedilerek, teslimin yapıldığı gün, JSF/F-35 Orta Gövde Üretim ve Kaplama Tesisi’nin de temelinin atıldığı belirtildi.
       

       

Açıklamaya göre, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı temel atma töreninde yaptığı konuşmada, ‘Air Inlet Duct – Kompozit Hava Giriş Kanalları’nın imalatıyla JSF/F-35 programında önemli bir aşamanın daha gerçekleştirildiğini belirtti. 
        Dörtkaşlı, TUSAŞ’ın JSF/F-35 programında önemli görevler üstlendiğini ifade ederek, en gelişmiş savaş uçağı olarak tanımlanan uçakta kullanılacak başta Orta Gövde olmak üzere yapısal bir çok komponentin, TUSAŞ’ta imalatı için 2007 yılından itibaren yatırım yapmakta olduklarını anlattı. 2008’den itibaren de programdaki üretim faaliyetlerine başladıklarını belirten Dörtkaşlı, ‘2008 ve 2010 yıllarında devreye alınan İleri Kompozit İmalat Tesisleri’nin yanı sıra ‘JSF/F-35 Orta Gövde Üretim ve Kaplama Tesisleri’nin de 2011 yılında devreye alınmasıyla program takvimine uygun olarak ivmelerinin artacağını ve bir kaç yıl içinde üretimde maksimum kapasiteye çıkacaklarını’ kaydetti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika