spot_img
spot_imgspot_img
25.4 C
İstanbul
Cuma, 26 Temmuz 2024

Eray Beceren: Zihinde Canlandırma ve Sandalyeyle Uçmak

Seçtiklerimiz

Zihinde Canlandırma ve Sandalyeyle Uçmak

“Aynı düşüncenin veya fiziksel eylemin tekrarı, alışkanlığa dönüşür ve yeterince sık tekrarlanan otomatik bir refleks haline gelir”

Norman Vincent Peale

Havacılık sektöründe ilk eğitim vermeye başlayacağımız günlerde hazırlık çalışmaları esnasında “yetişkin öğrenmesi” konusunda bilgilerimizi tazeliyorduk. Öğrenmenin genel olarak tanımı, aşamaları gibi konuları tekrar gözden geçirdik. Bu gözden geçirme esnasında benim için her zaman çok ilginç olan “Zihinde Canlandırma” tekniği aklıma geldi.

Zihinde Canlandırma

Bu konuda yapılmış farklı araştırmalar ve sonuç alınmış çalışmalar var.

Bir araştırma Avusturyalı Psikolog Alan Richardson tarafından gerçekleştirilmiştir. Richardson, araştırma için belirlenen basketbol oyuncularını 3 gruba ayırmış. Birinci grup her gün 20 dakika antreman yapmış, ikinci grup hiçbir şey yapmamış, son grup da her gün 20 dakika antreman yaptıklarını gerçekçi bir şekilde zihinlerinde canlandırmışlar. Deney sonucunda hiçbir şey yapmayan grup hiçbir gelişme göstermezken, gerçekten antreman yapan grup %24’lük bir gelişme göstermiş, antreman yaptığını zihninde canlandıran grup ise %23’lük bir gelişme göstermiştir.

Amerikalı yüzücü Michael Phelps her yarıştan önce “Başlangıcı, vuruşları, duvarları, dönüşleri, bitişi, genel stratejiyi, hepsini görebiliyorum. Böyle görselleştirmek, kafamda bir yarış programlamak gibi ve bu programlama bazen tam hayal ettiğim gibi oluyor.” diye ifade eder. 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika