spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Dünya Kupası, Havayolu taşımacılığını gölgeledi

Seçtiklerimiz

       

Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde yüzde 43’lük oranla İzmir’de dış hat  pazar lideri olan SunExpress’in Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say,  şirketin İzmir faaliyetlerini ve Dünya Kupası’nın uçuşlara etkisini değerlendirdi. 

       

Say, Türk Haya Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu olan  SunExpress’in 2005 Kasım ayı itibariyle İzmir’de dış hat uçuşuna  başladığını, 2006 Mart ayında da iç hat pazarına girdiklerini  hatırlatarak, ”İzmir bizim ilk iç hatlara girdiğimiz pazardır.  İzmir’den sonra iç hatlarımızı Antalya ve İstanbul Sabiha Gökçen olarak  genişlettik” dedi.

       

İzmir’de hem iç, hem de dış pazar yolcu taşımacılığında lider  olduklarını belirten Say, şöyle devam etti:

       

”Yurt dışından İzmir’e getirilen yolcu sayısında 2010’un 5  ayında yüzde 43’le pazar lideriyiz. Kış aylarında özellikle SunExpress  olarak yüzde 50’nin üzerine çıkıyoruz. Gelen her iki yolcudan birini  İzmir’e biz taşıyoruz. Bizim açımızdan sevindirici bir haber de iç  hatlarda ilk kez bu sene, 5 aylık rakamlara göre yüzde 29 ile pazar  lideriyiz.”

       

Say, İzmir’den 13 şehre iç hat, 6 ülkeden 14 şehre de dış hat  olarak hizmet verdiklerini, İzmir operasyonlarını Mayıs ayından bu yana 6  uçakla gerçekleştirdiklerini kaydederek, ”SunExpress, İzmir’de 4 sene  içerisinde çok iyi bir yere konumlandı ve İzmir’de kabul edildi. Gerek  iç, gerekse dış hatlarda market lideri olarak konumumuzu koruyarak  operasyonlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

       

Daha iyi hizmet sunabilmek için filolarını yenilediklerini,  hangi farklı noktalara uçabileceklerini araştırdıklarını anlatan Say, bu  sene ilk kez kendi aktifleriyle 6 tane sıfır Boeing 737-800 uçak satın  aldıklarını, yıl sonuna doğru toplam 25 tane tek tip ve birçoğu da yeni  olmak üzere genç bir filoyla yola devam edeceklerini dile getirdi.

       

Hacı Say, hava yolu trafiğinin her geçen yıl arttığını  kaydederek, İzmir’e gelen turistlerin yüzde 66’sının hava, yüzde 34’ünün  ise deniz yolunu tercih ettiğini, İzmir’in en çok Almanya’dan turist  ağırladığını ifade etti.

       

SunExpress olarak burada nasıl en iyi şekilde yer alacaklarına  ”baktıklarını” belirten Say, Sektör, gerek Sivil Havacılık Genel  Müdürlüğü’nün diğer ülkelerle ikili anlaşmalar yapması, gerekse  Ulaştırma Bakanımızın iç hatları liberalleştirmesinden sonra büyük bir  ivme kaydetti. Baktığımızda 2003 yılında Türkiye’de iç hat yolcu sayısı 8  milyon iken bugün 44 milyonlara erişmiştir. Bu tabii şirketler için  büyük bir olanak sunmuş ve filolarını genişletmelerini sağlamıştır”  diye konuştu.

       

-AVRUPA VE DÜNYA KUPASI KARŞILAŞMALARININ UÇUŞLARA ETKİSİ- 

       

Hacı Say, Avrupa ve Dünya Kupası karşılaşmalarının uçuşlara  etkisini de değerlendirdi. ”Gerek Avrupa, gerekse Dünya Kupası,  uçtuğumuz destinasyonda olan ülkelerin kupadaki başarılarıyla doğru  orantılı olarak bir miktar bizi etkiliyor” diyen Say, bu dönemlerde  Türkiye’ye gelen turist sayılarında hafif de olsa düşüş yaşandığını  söyledi.

       

Say, ”İnsanlar kupayı evlerinde seyrederek caddelerde  arkadaşlarıyla kutlayarak izlemek istiyor. Ama kupa ertesinde uçuşlarda  artış meydana geliyor. Ülkelerinin kupadaki durumuna göre 15-20 gün  ertelenen tatil için gelişler başlıyor” diye konuştu.

       

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) tahminine  göre, maçları izlemek için Güney Afrika’ya 450 bin turist gelecek. Türk  Milli Takımının elemeleri geçememesi nedeniyle kupaya ilginin  azalmasının, Türk futbol ekonomisine yaklaşık 400 milyon dolar  kaybettireceği tahmin ediliyor. Dört yıl önce de Almanya’daki 2006 Dünya  Kupası’na katılamayan Türkiye’nin ekonomik kaybını 250 milyon dolar  olarak hesaplayan uzmanlar, şimdi bu rakamın daha da yükseldiğini  düşünüyorlar.

       

Türk Milli Takımı’nın mahrum kaldığı para ödülünden reklam  gelirlerine, elektronik ve tekstil sektörlerine kadar Türk ekonomisinin  kaybının maddi kaybı şöyle sıralanıyor:

       

”Milli Takım’ın 10 ile 50 milyon dolar arasında turnuva geliri.  Milli Takım’ın minimum 20 milyon dolarlık sponsor geliri. Mobil  iletişim teknolojisinden minimum 20 milyon dolar. En az 25 milyon  dolarlık yayıncı reklam geliri. Asgari 150 bin adet TV satışından 150  milyon dolar. Forma ve bayrak gibi tekstil ürünlerinden 75 milyon dolar.  50 milyon dolarlık tanıtım fırsatı. Turizm seyahatlerinden 10 milyon  dolar.”

       

 

       

-İZMİR’DE DIŞ HATLAR ”KOŞAR ADIM” BÜYÜYOR- 

       

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) verilerine göre, İzmir  dış hat pazarında 2004 -2009 yılları arasında toplam 9 milyon 635 bin  884 yolcu taşındı. Bu yılın 5 aylık döneminde ise, geçen yılın aynı  dönemine kıyasla yüzde 21’lik artışla 535 bin 247 yolcu dış hatlarda  seyahat etti.

       

AA

       

 

       

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika