spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Dünya havacılık sektörü 10 kat küçüldü

Seçtiklerimiz

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı ve Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet Tevfik Nane, Finans Derneği’nin onnline düzenlediği toplantısına katıldı.

TOBB Havacılık Meclis Danışmanı Prof. Dr Yıldırım Saldıraner moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda ‘’Havacılık Sektöründe Finansman ve COVİD-19 Sonrası Finans İhtiyacı’’ konulu sunum yapan Nane, Dünya ve Türkiye havacılık sektörünün pandemi sürecindeki durumunu anlattı.

Boing şirketinin 2020-2039 yılları arasında 43 bin 110 uçak teslimatı programı olduğunu anımsatan Mehmet Nane, pandemi sürecinin tüm programları altüst ettiğini söyledi.

Pandeminin yaşandığı 2020 yılında dünya havacılığının 200 milyar dolar kaybı olduğunu anımsatan Nane, dünya ticari uçuşlarında 2,9 trilyon dolar, savunma ve uzay sanayinde 2,6 trilyon dolar ve servis amaçlı hizmetlerde ise 3 trilyon dolar ciro kaybı öngörüldüğünü kaydetti.

Dünya havacılık sektörünün 10 kat küçüldüğünü anlatan Mehmet Nane, ‘’COVİD-19 olmasaydı biz dünya standartlarına göre yüzde 4 büyüyecektik. Pandemide havacılık sektörü denizcilik terimi olan Victoria çukuru gibi oldu.

Hasar tespiti görünen kısmı için yapılıyor. 1 Aralık’ta Türkiye’de de yeni yasaklar geldi. Bunun bireyler yansıması hesaplanamıyor’’ dedi.

-Dünya toparlanması 2024’den sonra

Türk havacılık sektörünün 2004-2015 yılları arasında her yıl yüzde 14,5 büyüme gösterdiğini vurgulayan Nane, şöyle devam etti.

‘’Türk havacılık sektörü için 2017-2019 yılları ise toparlanma dönemi oldu. Ancak pandemi 2020 dünya havacılığına beklenmeyen darbe vurdu. 2020 yılında büyüme unutuldu. Sektör yaşam savaşı içine girdi.

Bu toparlanma Türkiye için 2022 yılını bulacak gibi… Önümüzdeki yıl aşının yaygınlaşması ile hızla toparlanacak.

Türk sivil havacılık sektörü diğer dünya ülkelerine göre daha hızlı toparlanacak. EuroControl’a göre dünyada yüzde 35 düşüş öngörülüyor. 2019 yılı rakamlarına ancak 2024 yılında ulaşılabileceği tahmin ediliyor.’’

-Son nefesimize kadar umut var

TÖSHİD Başkanı ve Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane, Avrupa’da Lufthansa’ya 9 milyar Euro, Air France KLM’ye ise 10 milyar Euro devlet desteği sağlandığını, Ancak Türkiye’de destek verilmediğine dikkat çekti. Nane, şöyle devam etti.

‘’7 Nisan İstikrar Paketinde turizm sektörüne 10 milyar lira kredi desteği sağlandı. Ancak, şartlar ağır olduğu için bunun 3,5 milyar lirası kullanılabildi. 2021 yılı için havacılık sektörü için taleplerimizi ilettik. Ulaştırma Bakanlığı’na anlattık.

Turizm sektörü katma değer yaratıyor ama bunun 3’te birini havacılık sektörü sağlıyor. Sektöre kaynak yaratılsın diyoruz. Havacılık sektöründen çok umutluyum. Umut devam ediyor.

Çetin Altan’ın dediği gibi enseyi karartmayalım. Son nefese kadar umut var. Hep birlikte iyi günler var.’’

Mehmet Nane, konuşmasının ardından Finans Derneği üyelerinin sorularını yanıtladı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika