Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, küresel anlamda havacılık sektörünün sorunlarından, THY’nin Çin başta olmak üzere Uzakdoğu’daki başarılarını ve yeni projelerine kadar birçok hususu ilk kez paylaştı.
Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) 68. yıllık genel kuruluna katılan Kotil, IATA gündeminin çok yoğun olduğunu belirterek, havayolu şirketlerinin birçok sıkıntısı olduğunu söyledi.
Kotil, özellikle Avrupa ekonomisinin aşağı doğru ivmelenmesinin sektöre etkisinin büyük olduğunu ifade ederek, bu ekonomik krizin bilet fiyatlarında düşüşe neden olduğunu belirtti.
Yolcunun bilet fiyatlarına göre karar verdiğini anlatan Kotil, havayolu şirketlerinin de maliyetleri aşağı çekmeye çalıştığını kaydetti.
Kotil, yapılan organizasyonun birinci gündem maddesinin gelirlerde yaşanan düşme olduğunu ifade etti.
Akaryakıt fiyatlarının da etkisiyle havacılık sektöründe zarar veya çok düşük kar olabileceğini konuştuklarını bildiren Kotil, AB’nin karbon emisyonu vergisi alma kararının da büyük bir sorun olduğunu vurguladı.
Özellikle Çin’in bu konuda rahatsızlığı olduğunu kaydeden Kotil, AB’nin aldığı bu kararla Avrupa dışından seyahate başlayan bir uçağın Avrupa hava sahasına girene kadar harcadığı karbon emisyonun parasını ödediğini, Avrupa hava sahasına girdiğinde ikinci kez ödeme yapmak zorunda kaldığını anlattı.
Bu durumun bir haksızlık olduğunu ifade eden Kotil, yeni havayolu şirketlerinin daha çok para ödemesinin ise tezat oluşturduğunu dile getirdi. Kotil, toplantıda Avrupalıların bu yaptığının haksızlık olduğunun gündeme getirildiğini bildirdi.
”ÇİN’DE 5 ŞEHRE DAHA UÇMAYI HEDEFLİYORUZ"
Programa katılışının asıl maksadının sadece IATA organizasyonu kapsamında olmadığını söyleyen Kotil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin ziyaretinde Çin Başbakanıyla olan görüşmede THY’nin Çin’e daha fazla uçmasının gündeme geldiğini hatırlattı.
Kotil, THY’nin Çin’de Pekin, Şanghay ve Guangcou’ya uçtuğunu belirterek haftada toplam 21 sefer yaptıklarını belirtti.
Çin’de bu şehirlerden ayrı olarak 5 şehre daha uçmak istediklerini belirten Kotil, bu şehirlere de 7 sefer olursa, toplam 35 sefer daha istediklerini kaydetti.
Kotil bunlara ek olarak Pekin ve Şanghay’a 14 ilave sefer arzu ettiklerini, bunları takip için geldiğini ve bu minvalde Çin’in Sivil Havacılık Genel Müdürüyle de görüştüğünü söyledi.
Çin pazarının Türkiye için önemini anlatan Kotil, iki taraflı olarak ticaretin ve turizmin geliştiğini, havayolu olarak da bu anlamda gelişim olduğunu ifade etti.
Kotil, yüksek nüfusunun yanında Çin’de maddi imkanı geniş olanların sayısının da çok olduğunu ifade ederek, ”Çin zengin bir ülke olma yoluna gidiyor. Onun için de sefer sayısının artması lazım” dedi.
THY’nin yeni seferleriyle ilgili taleplerine Çin sivil havacılığının henüz yeşil ışık yakmadığını belirten Kotil, Türk sivil havacılığının gelecek aylarda Çin tarafını bir toplantıya çağırdığını bildirdi.
Kotil, mevcut yeni şehirleri ve seferleri almaları durumunda, THY’nin Çin’in dışında Çin’e sefer yapan en büyük ülke konumuna geleceğine dikkati çekti.
”BAŞBAKANLAR ANLAŞTI BÜROKRASİYLE UĞRAŞILIYOR"
Çin’in Afrika’daki büyük yatırımlarına işaret eden Kotil, Afrika’daki yatırımlarda Çin’in birinci sırada, Türkiye’nin de üçüncü sırada olduğunu hatırlattı.
THY’nin de Afrika’da 20 noktaya uçuşu bulunduğuna dikkati çeken Kotil, THY’nin Çinlileri Afrika’ya taşıdığını bildirdi.
THY’nin, Afrika’ya uçuş noktası sayısını 30’a çıkaracağı söyleyen Kotil, THY’nin Afrika operasyonları dikkate alındığında, Çin’den alınacak yeni uçuş haklarının ”altın değerinde” olduğunu vurguladı. Kotil, iki ülke başbakanlarının prensipte anlaşmasına karşın, bürokrasi ile uğraşıldığını belirtti.
THY’nin Asya ve Uzakdoğu uçuşlarında özellikle tercih edildiğinin hatırlatılması üzerine Kotil, Avrupa’nın en iyi havayolu olan THY’nin toplantılarda çok konuşulan havayollarından biri olduğunu sözlerine ekledi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVAYOLU ŞİRKETLERİ KATILIYOR
Organizasyon’da dünyaca ünlü birçok havayolu şirketinin genel müdürlerini ve birçok havacılık organizasyonlarının yöneticileri katılırken, havayolu şirketleri organizasyonun yapıldığı alanda şirketlerini tanıttı.
Birçok yönetici ve profesörün katıldığı panellerde ünlü gazetecilerin moderatörlüğünde hava ulaşımının geleceği, artan petrol fiyatlarının sektöre etkisi, karbon emisyonu gibi hususlar tartışıldı.
Çin’in başkenti Pekin’de başlayan organizasyon bugün sona eriyor.