spot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Casus Uydumuz 2012’de Uzayda

Seçtiklerimiz

Telespazio şirketinin Türkiye Savunma Bakanlığı tarafından bir casus uydusu için talep aldığı iddia edildi.

Milano merkezli Finmeccania Grubu ile Toulouse merkezli Thales Uzay ve Havacılık Sanayi grubunun yan firması olan ve uydu ile gözlem-navigasyon teknolojisi üzerinde çalışan Roma merkezli Telespazio şirketinin Türkiye Savunma Bakanlığı tarafından bir casus uydusu için talep aldığı iddia edildi. Haberi serbest çalışan bir Fransız gazeteci olan Jean Eckian panarmenian.net’e(Ermeni haber sitesi) iletti.

2006 senesinde Fransa parlamentosunun Ermeni Soykırımının reddini cezalandıran yasayı kabul etmesinin ardından Türk Devletinin bir Fransız şirketinin dâhil olduğu bir projeye güveni yüksek olmamasına rağmen, Göktürk uydusu projesi Telespazia ve Thales Aliena Space şirketlerine kaldı. Türk Bakanlığındaki yetkililere göre, yaşanmış olan diplomatik gücenmeden dolayı İtalyan Telespazio şirketi Fransız Thales’e tercih edilmişti.

Dünya üzerinde 700 km yükseklikte yörüngeye oturacak olan Göktürk–1 casus uydusu sahip olacağı yüksek çözünürlüklü optik sistemlerin yanı sıra, karayı analiz edebilmek üzere 2,5 metre ila 80 cm dalgalanmaya(konum değiştirme) sahip olacak.

Savunma Sanayi müsteşarı Murat Bayar yaptığı açıklamada “Türk Savunma Bakanlığı terörizm ile mücadele konusunda uydu kullanımı eğilimlerini saklamamaktadır, bunun yanında hiçbir coğrafi engel tanımadan yasak inşaların ve ormanlık arazilerin nasıl kullandığının denetimi gibi sivillerinde gözlenmesi sağlanacaktır” diye konuştu.

Göktürk-1’in 2012 senesinde yörüngeye fırlatılması düşünülüyor.

Çeviri: Müfit Yılmaz Gökmen
Kaynak: http://www.panarmenian.net/
internetajans

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika