spot_img
spot_imgspot_img
23.9 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

British Airways Uçuş 5390’un Ön Cam Patlaması Hakkında 5 İnanılmaz Gerçek

3 yıl önce, British Airways'in 5390 numaralı uçuşu, 5.300 metre yükseklikte ön camının fırlamasıyla kabin basıncını kaybetti. Pilot uçaktan fırladı, hostesler kahramanca müdahale etti. Yardımcı pilot uçağı kontrol altına aldı ve acil iniş gerçekleştirdi. 87 yolcu ve mürettebat mucizevi bir şekilde hayatta kaldı. İşte olayın detayları...

Seçtiklerimiz

33 yıl önce, British Airways’in Birmingham’dan Malaga’ya gitmekte olan 5390 numaralı seferi, 5.300 metre yükseklikte ani bir basınç düşüşü yaşadı. 87 yolcu ve mürettebat taşıyan BAC 1-11 tipi uçak, uçuşun 22. dakikasında ön cam panelinin fırlamasıyla kabin basıncını kaybetti.

Pilotun Uçaktan Fırlaması

Bu ani basınç düşüşü, pilot Timothy Lancaster’ı uçaktan dışarı fırlattı. Pilotun emniyet kemeri gevşek olmasına rağmen, kokpitteki basınç düşüşü, ön camdaki delikten bir basınç kuvveti yarattı. Uçuş sırasında kontroller, ön tavan ve ön cam çerçevesine çarpan pilot, ciddi yaralar aldı. Hostes Nigel Ogden, o korkunç anları şu şekilde anlatıyor:

“Her şey uçaktan dışarı emiliyordu: Hatta yere sabitlenmiş bir oksijen tüpü bile fırlayıp az kalsın kafamı koparacaktı. Can havliyle tutunuyordum ama kendimi de dışarı çekiliyor gibi hissediyordum.”

Hostesin Hızlı Müdahalesi

Hostes Ogden, duruma hızlı tepki verdi ve fırlayan pilotu belinden yakaladı. Ogden’a göre:

“Emniyet kemerinden fırlamıştı ve sadece bacaklarını görebiliyordum. Kontrol kolunun üzerinden atlayıp tamamen dışarı fırlamasını engellemek için onu belinden yakaladım.”

“Hala Tim’e tutunuyordum ama basınç onu 200 kiloluk bir ağırlığa eşdeğer hale getiriyordu. Rugby antrenmanlarının faydasını gördüm ama kollarım gitgide soğuyordu ve kaslarımın yerinden çıkacağını hissediyordum.”

Kabin Ekibinin Koordinasyonu

Duruma göre roller belirlendi. İki hostes kokpite yardım etti, diğer ikisi ise kabini ve yolcuları acil inişe hazırladı. Kokpitteki kaosun birkaç dakikası sonra, bir diğer hostes olan Simon Rogers de yardıma koştu. Rogers, duruma yardımcı olmak için üçüncü pilot koltuğuna bağlandı ve Kaptan Tim’in bacaklarını kaptanın koltuğunun arkasına bağladı. Ogden şunları söylüyor:

“Daha fazla dayanamadım, bu yüzden [hostes] Simon [Rogers] üçüncü pilot koltuğuna bağlandı ve Tim’in ayaklarını kaptanın koltuğunun arkasına geçirdi ve ayak bileklerine tutundu.”

Diğer iki hostes ise kabini ve yolcuları acil inişe hazırladı. Hostesler, dehşete kapılmış olmalarına rağmen tüm yolcuların talimatlara uymasını ve inişte brace pozisyonu almasını sağladı.

Kaptan Yardımcısının Kahramanlığı

Uçuşun yardımcı pilotu Alastair Atchison, yaşanan kaosa rağmen uçağın kontrolünü geri aldı. Acil durum ilan eden Atchison, uçağı daha güvenli bir irtifa indirmeyi başardı. Neyse ki, basınç düşüşü gerçekleştiğinde Atchison hala koltuğuna bağlıydı.

Uçak, yolcuların oksijen maskesine ihtiyaç duymadan nefes alabileceği bir irtifa indi. Kırık kokpit kapısı nedeniyle bazı uçuş kontrollerine erişilememesine rağmen Atchison uçağı yere indirmeyi başardı. Basınç düşüşü kaosunun başlamasından yaklaşık 22 dakika sonra güvenli bir iniş gerçekleşti. Pilot Timothy Lancaster da dahil olmak üzere 87 yolcu ve mürettebat kazadan sağ kurtuldu.

Kaptanın Uçuş Kariyerine Dönüşü

Uçaktan fırlayan Kaptan Timothy Lancaster, olayın büyük kısmında koma halindeydi. Birçok morarmaya ek olarak aşırı donma yaşadı. Ancak Southampton Havaalanı’nda kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldığında hala hayattaydı.

Lancaster, kazadan sadece beş ay sonra uçmaya geri döndü. British Airways’de, BAE 1-11 tipi uçak da dahil olmak üzere uçuş kariyerine devam etti. Post-travmatik stres ve sağlık sorunları nedeniyle erken

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika