spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Boeing’ten Japon F-15 savaş uçaklarına modernizasyon desteği

Seçtiklerimiz

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından aktarıldığı üzere ABD merkezli Boeing şirketi, JASDF (Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri) bünyesinde bulunan F-15J uçaklarının JSI (Japanese Super Interceptor) modernizasyonu sürecinde, programa destek sağlamak üzere bir sözleşme imzaladı. 471 milyon dolar üst limiti bulunan kontrat, Japonya’ya tam olarak yabancı bir askerî satışı içeriyor.

Boeing ile imzalanan sözleşme, uçağa entegre uçak sistemlerinin tasarımını ve gelişimini içermektedir.

Bu tasarım ve geliştirmelere Japon F-15MJ modernizasyonunu, uçağın 4 adet silah simülatörünün gelişim, test ve teslim edilmesini, gerekli yedek parça ve diğer alt sistemlerin tedarikini kapsamaktadır.

Yapılacak çalışmalar ABD’nin Missouri Eyaletinde gerçekleştirilecek. Bu bağlamda çalışmaların 31 Aralık 2028’e kadar tamamlanması planlanıyor.

JSI projesi, Japonya’nın hava sahası güvenliğinde aktif olarak kullandığı F-15J/DJ uçaklarının modernizasyonunu ve 2030’lu yıllara kadarki süreçte kullanımını içermektedir.

Bu süre zarfında yükseltilmiş F-15J’ler, JASDF’nin Mitsubishi F-2 savaş uçağının Japonya’nın yeni nesil F-X ile değiştirileceği 2030’ların ortalarına kadar Japonya’nın hava muharebe kapasitesini artırmak için kullanılacak.

JASDF, son birkaç yılda hava sahasını ihlal eden bir dizi Çin ve Rus askerî uçaklarıyla güvenlik sorunları yaşamakta.

Bu durum F-15J’ler tarafından gerçekleştirilen müdahalelerin sıklığını arttırıyor. Aynı zamanda F-15JSI yükseltmelerinin ve F-X savaş uçağının üretimi yanı sıra Japonya’nın F-35 tedariki JASDF’nin acil gereksinimlerini karşılamasına yardımcı olacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2019 yılı içerisinde 4,5 milyar dolar maliyetle Japonya’nın modernizasyon programı (JSI) için 98 adet F-15J/DJ savaş uçağının Japonya ihtiyaçları doğrultusunda modernizasyonu için satış kararını onaylamıştı.

EurAsian Times’ın aktardığı üzere JSI modernizasyon programı sonucunda teslim alınması planlanan 98 adet yükseltilmiş F-15 JSI savaş uçağı için kokpit içerisinde yeni bir elektronik muharebe sisteminin, yeni aviyoniklerin ve silah sistemlerinin bulunmasını içermektedir.

Modernizasyon programı içerisinde gelişmiş bir AN/APG-82(V)1 AESA Radarı, Boeing ADCP II sistemi, JHMCS (müşterek kaska monteli nişangah sistemi) ve Japonya üretimi orta menzilli AAM-4B hava-hava füzesi bulunuyor.

Ayrıca Boeing şirketi F-15 JSI’nın taşıyabileceği AIM-120 AMRAAM orta menzilli hava-hava füze miktarını 18’e çıkarmayı önerdi ve bu durum, AIM-120’yi yalnızca 12 adet taşıyan diğer varyantlarına göre daha gelişmiş bir konuma getirdi.

Yapılan modernizasyonlarda motor değişimi, azami sürat, menzil, uçuş süresi artışı vb. özelliklerin net bir şekilde arttırılması yerine sadece var olan görev tanımları genişletiliyor.

Yükseltilmiş AESA radarı, F-15 JSI’ye yeni hava-kara yeteneklerinin yanı sıra deniz devriyesi yürütme yeteneği kazandıracak. Japonya’nın kullandığı uçaklar F-15J/DJ Eagle sürümüdür. Bu uçaklar lisans altında Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilmiştir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika