spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Boeing787 Dreamliner nihayet göklerde

Seçtiklerimiz

Yaklaşık iki yılı aşkın bir gecikme sonrasında nihayet geçtiğimiz salı günü, tüm havacılık dünyasının büyük bir merakla beklediği Boeing787 Dreamliner modelinin ilk test uçuşu ABD'nin Seattle kentinde gerçekleştirildi.

Binlerce kişinin ilgiyle izlediği ilk uçuş, 787 pilotları Kaptan Mike Carriker ve Co-Pilot Randy Neville komutasında üç saat sürdü. Uçuş planlaması her ne kadar dört saat yapılmışsa da hava muhalefeti nedeniyle pilotlar uçuşu üç saatte tamamladı. İlk uçuşta uçağın temel kontrolleri yapılırken uçuş irtifası olarak 12 bin feet'in üzerine çıkılmadı. Uçuşun büyük bir bölümü düşük süratte ve flaplar açık olarak gerçekleştirildi. İlk test uçuşuna çıkarılan Dreamliner versiyonunun 250 koltuk kapasitesi ve 9 bin mil menzil donanımı bulunuyor. Hatırlatmakta fayda var, B787'nin toplamda üç farklı modeli olacak. Havacılık tarihinde Dreamliner, henüz ilk uçuşu gerçekleşmeden en fazla sipariş alan uçak oldu. Havayollarından mevcutta toplam 865 siparişi olan modelden geçtiğimiz haftalarda ABD'li United Havayolları bile 25 uçaklık bir sipariş vermişti. Bu sipariş ABD'den gelen ilk sipariş olması nedeniyle çok önemli. Çünkü ABD'li havayollarından ekonomik resesyon sebebiyle son zamanlarda geniş gövdeli uçak siparişi gelmiyordu. Modelin ilk kullanıcısı olmayı dört gözle bekleyen havayolu ise Japon ANA havayolu.

 

Yılbaşından önce ikinci test uçuşunun da gerçekleşeceğinin altını çizen Boeing yönetimi, uçağın kullanıcı havayollarına yüzde 20'nin üzerinde maliyet avantajı sağlayacağını iddia ediyor. Kompozit oluşum sayesinde uçak gerektiği kadar kuvvetli ancak normalden daha hafif olacak.   

FİYATI 160 MİLYON DOLAR
Boeing787 üretiminde yaşanan iki yılı aşkın gecikme, üretici firmaya ciddi prestij ve para kaybettirdi. Boeing, programdaki gecikmelerden dolayı bu yılın üçüncü çeyreğinde 1,6 milyar dolar zarar açıklamış durumda.

 
Boeing yönetimi 2011 yılı itibarıyla ayda 7 adet, 2013 itibarıyla de ayda 10 adet Dreamliner üretmeyi planlıyor. Ancak bu ulaşılması zor bir hedef. Zira yıllardır ürettikleri Boeing777 modelinden bile ancak ayda 7 adet uçak üretimi gerçekleştirebiliyorlar. Ülkemizden THY'nin de muhtemel müşterisi olabileceği 787 modeline özellikle düşük işletme maliyetlerinden dolayı ciddi bir talep var. Ancak görünen iddialı üretim programları gerçekten Boeing'i ve alt üreticileri çok zorlayacak görünüyor. 


Yeni uçak modellerinin üretimlerinde gecikmeler yaşanması sektörde sık rastlanan bir durum. Hatırlanacağı üzere Boeing'in rakibi EADS'ın ürettiği dev kanatlı Airbus380'de de dört yıla varan gecikmeler yaşanmıştı. Boeing'in en üst yöneticisi Jim McNerney'ye göre üretimi hızlandırmak ulaşılması gereken en önemli hedef gibi gözüküyor zira başarabilirseler şu ana kadar aldıkları 865 uçaklık siparişin artışını sağlayabilirler. Aksi halde son yıllarda Airbus'a kaptırdıkları pazar payı liderliğini geri almaları zor gözüküyor.

 

Akşam

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika