spot_img
spot_imgspot_img
12.7 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Başbakan, Havaalanı sayısı yetersiz

Seçtiklerimiz

Erdoğan, İstanbul`daki Haliç Kongre Merkezinde 10. Ulaştırma Şurası`nda yaptığı konuşmada, Türkiye`nin çok hızlı değiştiğini, AB`ye yeni bir vizyon kazandırmak için değiştiğini ifade etti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

`BM Genel Kurulu ve G-20 zirvesi çerçevesindeki ziyaretimiz şunu gösterdi. Türkiye`nin bölgesel barış için, küresel barış için, refah, kalkınma ve istikrar için bugüne kadar sağladığı, bundan sonra sağlayacağı çok büyük katkılar olacaktır. Biz ülke olarak bu katkıları sağlamaya devam ediyoruz. Biz kıymetimizi bugüne kadar bilmedik ama ne zaman denizden çıkarılıp da karaya atılırsak o zaman kıymetimizi anlayacağız. Onun için kendimizi kendimize ve dünyaya iyi anlatmak, tanıtmak durumundayız. Türkiye`yi her alanda büyütmeye, yüceltmeye, ilerletmeye devam edeceğiz.`

HIZLI TRENDE AVRUPA`NIN 6. İŞLETMECİSİ

Türkiye olarak demiryolu ulaşımına çok büyük önem atfettiklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

`Bağdat, Hicaz demiryolunu inşa etmiş, İstanbul`u o günün şartlarında çok uzak şehirlere bağlamış bir kültürün varisleriyiz. Cumhuriyetin ilk yıllarında da demiryolu inşası önemli bir hedef olarak belirlendi. Ne yazık ki bu vizyon devam ettirilmedi. Hükümetimiz döneminde karayolu ulaşımıyla birlikte demiryolu taşımacılığını da bir devlet politikası haline getirdik. Bir türlü hayata geçirilemeyen hızlı tren hatları gibi projeleri başlattık. Ankara-Eskişehir hattında ulaşımı şu anda 1 saat 25 dakikada yapıyoruz.`

Çalışmaları Ankara`dan takip etmediklerini, hepsini yerinde incelediklerini, geçenlerde de Eskişehir-İstanbul etabını bizzat gördüklerini anlatan Erdoğan, `Şu anda Türkiye Avrupa`da 6, dünyada 8. hızlı tren işletmecisi ülkelerden biri haline geldi, geliyor. Demiryoluyla yük taşımacılığında da büyük bir atılım içerisindeyiz. Şu anda ayda ortalama bin trenle yurtdışına yük taşımacılığı yapıyoruz` dedi.

İSTANBUL`A BİR KAÇ HAVAALANI DAHA GEREKİYOR

Havayolu ve denizyolu ulaşımında da ülke olarak büyük mesafeler katedildiğini, tarihinin en büyük atılımlarını gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan, dünyada yüzde 5 olan büyüme oranınn Türkiye`de yüzde 30`a kadar çıktığını bildirdi.

Türkiye`de uçağa binmeyi lüks olmaktan çıkardıklarına dikkati çeken Erdoğan, sefer ve yolcu sayısında büyük bir artış yaşandığını kaydetti. Göreve geldiklerinde Sabiha Gökçen Havalimanı`nın çalışmadığını, şimdi buranın uçak trafiğine yetmediğini ifade eden Erdoğan, yeni terminal binasının hizmete girmesinin ardından burasının uluslararası boyutta çok daha yoğun hizmet veren bir havaalanı haline geleceğini söyledi. Erdoğan, `Yetiyor mu, yetmiyor. İstanbulumuza bir kaç havaalanı daha yapmamız gerekiyor` diye konuştu.

HIZLI VE RASYONEL

Hızlı, rasyonel bir eylem planıyla birlikte 6 bin kilometrelik bölünmüş yol ağına, 7 yılda 10 bin 600 kilometre ilave ederek, bölünmüş yol ağını yaklaşık 16 bin 700 kilometreye çıkardıklarını aktardı.

Erdoğan, yol güvenliği konusunda kaydettikleri gelişmelere ilişkin olarak ise şunları söyledi:

“Kara yollarında ölümlü kaza oranı, bu yollar sayesinde yüzde 80 oranında azaldı. Son 7 yıl içinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla, yurt içindeki ulaşım ağımıza deyim yerindeyse tam manasıyla çağ atlattık. Sadece yurt içindeki ulaşım imkanlarına çağ atlatmakla kalmadık. Komşu ülkelerle yaptığımız uluslararası projelerle ulaşımda ciddi bir küresel entegrasyona da adım atmış olduk.“

3. KÖPRÜ

Erdoğan`ın konuşmasında öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

`Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz.

İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var ama burada daha adı duyuldu hemen karşı çıkılıyor. Bugün karşı çıkanlar birinci köprüye de karşı çıkmışlardı ama sonra utanmadan, sıkılmadan o birinci köprünün üzerinden seyahat ettiler. İkinci köprüye de karşı çıktılar, sonra utanmadan, sıkılmadan o köprünün üzerinden de geçtiler. Şimdi aynen 3. köprüye de karşı çıkıyorlar. Ne yapılacak, ne edilecek hiç farkında değiller.

ABD`de bir nehrin üzerinde 500 metre arayla 3 tane köprü var. Bunlar olmazsa olmaz. Kimler buna karşı çıkıyor biliyor musunuz? Böyle her iki tarafı kapalı olanlar var ya tek istikamette bakanlar var ya işte onlar karşı çıkıyor. İdeolojik kilitlenme var bunlarda. Onunla dünyaya bakıyorlar. İnsan öncelikli bir bakışları yok bunların. Sadece ideolojileri var. O ideoloji insanın ve insanlığın hizmetine bir sokabilseler çok şey değişecek. Yolumuza, kararlı şekilde engelleri aşa aşa devam edeceğiz.“

 

aa

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika